HABER

Osmanlı koku kültürü konferansı

Topkapı Babüsselam Kapısı Konferans Salonunda, koku uzmanı Bihter Türkan Ergül tarafından kokular tüm boyutlarıyla ele alındı.

Osmanlı koku kültürü konferansı

“Osmanlı İmparatorluğu döneminde bir kıza talip olunursa ona zambak kokusu hediye edilir, aile kızlarına gelen görücüleri münasip gördüğünü ifade etmek için karanfilli şerbet ikram ederdi.”

“Osmanlı’nın en önemli çarşılarından tarihi Kapalı Çarşı bile bereket getirdiğine inanılan çeşitli kokuların eşliğinde günlük hayatına başlardı. Kapalı Çarşı’nın açılışında haham, papaz ve imamın birlikte buhardanlıkla karabiber, çörek otu, mısır, kekik yapraklarını, gül suyuyla karıştırıp yakılmıştı.”

“O gün vakti ile dolu uzun bir Saltanat devresinin son sahifesi kapanacaktı.Bütün nazarlar Sultan Abdülhamid’in teneşir üstünde yatan kapalı gözlerine dikilmişti.Naaşına sıcak su döküldükçe beyaz bir duman yükseliyor, buhurdanlıklardan çıkan Öd ve Amber kokularına karışıyordu.”

Osmanlı İmparatorluğu’ndan İslamiyet ile birlikte Türk dünyasına miras kalan koku kültürü, dünyanın sayılı koku uzmanlarından Bihter Türkan Ergül ile birlikte yeniden gün ışığına çıkartıldı. Bihter Türkan Ergül, 8 yıldır süregelen Topkapı Saraylar Arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonucunda imparatorların, sultanların kokularını yeniden üretirken, o dönemin örf ve adetlerinin güzel kokulara açısından yeniden yorumlamıştır.

Tarihi Sarayda Tarihi bilgiler ışığında Tarihi Kokular

Dünyada sayılı koku uzmanından biri kabul edilen Bihter Türkan Ergül, geçtiğimiz yıl Dolmabahçe Sarayında başlattığı Osmanlı Koku Kültürü konferansına bu yıl Topkapı Sarayı Babüsselam Kapısı Konferans Salonunda 6 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşti. Kokunun bir yaşam kültürü olduğuna inanan pek çok koku meraklısının yakından takip ettiği Osmanlı Koku Kültürü Konferansı, Bihter Türkan Ergül’ün renkli sunumuyla adeta canlı bir tarihi belgesele dönüştü.

Kültürel aktivitelere ve tarihimize önem veren iki önemli destekçisi Nişantaşı Üniversitesi ve Pelit’in desteği ile katılımcılara Osmanlı Koku Kültürü yaşatıldı. Türkiye’nin sayılı markalarından Pelit, konferansa özel helvahane defterinde yer alan kayıtlar ışığında çıkardığı tarifleri ile o dönemin helvalarını üreterek, estirdiği nostaljik rüzgarlarla konferansın lezzet şölenine dönmesini de sağladı. Nişantaşı Üniversitesi de ünlü uzmanın araştırmalarına kaynak sağlayarak dev bilgi hazinelerinde yeni sayfaların kamuoyuna ulaştırılmasına önayak oldu.

“Güzel Koku Kullanımı Sünnettir ve Avrupa’ya Osmanlı’dan Yayılmıştır”

Osmanlı'nın güzel kokuya verdiği öneme dikkat çeken Ergül, “Osmanlı İmparatorluğu kokuları ile iz bırakan bir imparatorluktur” dedi. Bihter Türkan Ergül sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sofralardan mektuplara kaftanlardan kokulu mendillere yelpazelere saçlardan ellere gündelik hayatın her anında miski ile amberin asaletiyle gülün zarafetiyle Osmanlının nişanesi olmuş buhurdanlıkları gülabdanlıklarıyla baş döndüren medeniyet Osmanlı…

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler