Köfte hazırlanırken kullanılan etin türü ve seçileceği bölge, lezzet olarak belirleyici bir role sahip. Farklılaşma, eklenen baharatlarla devam edip pişirme şekline ve hatta sunuma kadar sürüyor. Örneğin Adana'da yenilen bir köfte ile İstanbul'da yenilen ve aynı malzemelerle yapılan köftelerin arasında bile lezzet olarak büyük farklar bulunur. Adana'da hayvanlar serbest alanda, doğal olarak ve kekikle beslenirken İstanbul'da çoğunlukla yemlenerek beslenirler. Bu da etin tadını değiştirmektedir.
Sulu (haşlama), kızartma, ızgara ve fırında pişirilen köfteler olduğu gibi bazen de iki pişirme tekniğinin birlikte uygulandığı köfte çeşitlerine de rastlayabilirsiniz. Kadınbudu köfte, içli köfte gibi etin hakim olduğu ama pirinç veya galeta unu gibi ikincil malzemelerin de eşlik ettiği çeşitlerin yanı sıra çiğ köfte, mercimek, patates köftesi hatta mücver köftesi gibi etsiz ama köfte biçimli ve baharatlı türleri de sayarsak köftenin mutfağımız üzerindeki etkili lezzetini daha iyi görebiliriz. - - - - - -
Adında dolma kelimesinin geçmesi sizi yanıltmasın, Osmanlı'nın eski ve bilinen yemeklerinden olan maydanoz dolması bir sulu köfte yemeğidir. Bu yemeği pirinçli köfteden ayıran özellik hazırlanan top köftelerin kıyılmış maydanoza bulanması ve domatesli pişirilmesidir.
Maydonoz Dolması Tarifi İçin Tıklayın
Osmanlı'nın sevdiği lezzetlerden Köfteli Yoğurtlu Kebap Türkiye'nin her yerinde rağbet görmekte, özellikle evde pişirilen yemekleri daha çok sevenler tarafından tercih edilmektedir.
Köfteli Yoğurtlu Kebap Tarifi İçin Tıklayın
Davud paşa köftesi, eskiden Osmanlı sarayında akşam ziyafetlerinde servis edilen güzel kokulu bir baş yemektir. Yanında tereyağlı pilavla servis edilir.