YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı sarayından gönderilen tohumlar Safranbolu'da yeşeriyor

18 ve 19. yüz yıllarda Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yapan dedelerinin Kastamonu'nun Araç ilçesindeki köyüne gönderdiği domates tohumlarını nesilden nesile yetiştiren ailenin hayatta kalan son üyesi, vefatından sonra da üretimin sürdürülebilmesi için elindeki tohumları Safranbolu Belediyesine teslim etti - Domatesler, belediye bünyesinde bulunan SAKEM'de oluşturulan iki serada doğal şartlarda, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor - Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer: - "Safranbolu bir tarihsel misyon taşıyor. Türkiye'de bir öncü. Korumada, restorasyonda öncü. Biz bu misyonu endemik bitkilerimizle, kendi yerel tohumlarımızla, tarımsal anlamda da devam ettiriyoruz"

AHMET ÖZLER - Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yapan üç kuşak dedelerinin Kastamonu'nun Araç ilçesindeki köyüne gönderdiği domates tohumlarını nesillerdir üreten ailenin Safranbolu Belediyesine teslim ettiği tohumlar hazırlanan özel seralarda yetiştiriliyor.

18 ve 19. yüzyıllarda dedelerinin Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yaptığı dönemlerde köyüne gönderdiği domates tohumlarını saklayan ve üreterek yenilerini elde eden ailenin son üyesi, vefatından sonra da üretimin sürdürülebilmesi için belediye bünyesindeki Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) ile irtibata geçti.

Yapılan çalışmanın ardından SAKEM'de kurulan iki serada kendi çekirdeğinden tohumlanabilen domatesler, tamamen doğal şartlarda hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretiliyor.

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye bünyesinde seralar oluşturduklarını burada ata tohumlarıyla üretim yaptıklarını söyledi.

Bu ürünlerden birinin de domates olduğuna dile getiren Ürkmezer, dedeleri Osmanlı saraylarında bahçıvanlık yapmış bir ailenin getirdiği tohumlarla üretim gerçekleştirdiklerini anlattı.

- "Amacımız bu üretimi daha da geliştirmek"

İki seraları bulunduğunu, bu sayıyı artırmayı planladıklarını ifade eden Ürkmezer, "Biz hem yerel tohumu korumuş, çoğaltmış ve üretmiş oluyoruz hem de burada yetişen ürünleri kendi aş evlerimizde kullanıyoruz. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bizim hemşehrimiz. Kendisi geldi ve bu seralarımızda inceleme yaptı. Oradaki ürünlerimize ilgi göstermesi de bizim ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Biz yerli tohumlarla üretmeye devam edeceğiz. Amacımız bu üretimi daha da geliştirmek." değerlendirmesinde bulundu.

Safranbolu'nun evleri, konakları, tarihi ve kültürüyle öne çıktığını ancak "bağlar" adıyla bir bölgesinin de bulunduğunu ve bunun tarıma ne kadar önem verildiğinin göstergesi olduğunu belirten Ürkmezer, şunları kaydetti:

"Safranbolu bir tarihsel misyon taşıyor. Türkiye'de bir öncü. Korumada, restorasyonda öncü. Biz bu misyonu endemik bitkilerimizle, kendi yerel tohumlarımızla, tarımsal anlamda da devam ettiriyoruz. Osmanlıdan kalma domatesimiz bizim için önemli. Safranbolu Türk-Osmanlı kültürünü bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yaşatmaya devam edecek."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler