Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Osmanlıda Şehzade Olmak, Adeta Ateşten Bir Gömlekti

Şehzade olmak şans mıydı? Yoksa bir kabus mu?

Osmanlıda Şehzade Olmak, Adeta Ateşten Bir Gömlekti

Hangi Şehzade Padişah Olacak?

Osmanlı'da uzun süre hangi şehzadenin padişah olacağına karar veren bir mekanizma yoktu. Her şehzadenin padişah olmaya hakkı vardı. İçlerinde en hırslı, en atik veya akıllı olan tahtı ele geçirirdi. Ne yazık ki her zaman en kaliteli şehzade başa geçemezdi. Bazen kaderin kime güleceği belli olmuyor.

Sancak Eğitimi

Şehzadeler yönetmeyi öğrensin diye sancak valiliği ile görevlendirilirdi. Yanlarında onlara akıl hocalığı yapan lala bulunurdu. Amasya, Kütahya ve Manisa şehzade sancaklarıydı.
Nasıl Bir Eğitim Alıyorlardı?

Şehzadelere dönemin en önemli bilim adamları hocalık yapıyordu. Arapça ve Farsça mutlaka öğrenilmesi gereken dillerdi. At binme ve silah kullanmayı öğrenir sonra sancakta öğrendiklerini uygularlardı. Sancağa Şehzade Gönderilmesi Sona Eriyor.

Şehzade Beyazid'in isyan etmesi sonucu Kanuni'nin emriyle sancağa sadece veliaht şehzade gönderilmeye başlandı. Bir süre sonra bu gelenek tamamen kaldırılmıştır.
Kardeş Katli

200 yıl boyunca süren bu gelenek devletin bölünmesini engellese de yaşı ne olursa olsun tüm şehzadelerin kardeşi tarafından öldürülmesi çok korkutucudur. 17.Yüzyılda en yaşlı veliahtın tahta geçmesi uygulamasına dönülene kadar bu böyle devam etti.
Şehzadelerin Yaşamı

Padişah olana kadar sakal bırakamayan şehzadeler sarayın kendilerine ait bölümünde karıları, cariyeleri ve çocuklarıyla beraber yaşarlardı. Cariyelerinden çocuk sahibi olamazlardı.
Saraydaki Şehzade Hapishanesi Şimşirlik

Eğitimlerini tamamlayan şehzadeler, saraylarda Şimşirlik denen bölümlerde hapis hayatı yaşıyorlardı. Yetersiz eğitim ve her an öldürülme korkusundan ruh sağlığı bozulan şehzadeler tahta çıkma şansı bulsalar da yönetmekte zorluk çekip etrafındakiler tarafından yönlendirilmişlerdir.

En Çok Aranan Haberler