YEMEK

Osmanlı’dan günümüze miras kalan zahterin hiç bilinmeyen faydaları

Kekiğe benzerliğiyle dikkat çeken ve ülkemizde kara kekik olarak ta adlandırılan zahter, yaralardan böbreklere, sinir sisteminden kalbe kadar oluşabilecek birçok rahatsızlık için şifa özelliği taşıyor.

Osmanlı’dan günümüze miras kalan zahterin hiç bilinmeyen faydaları

Zahter; demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindir. Zahter, vitamin B6 ve piridoksin de içermektedir. Ayrıca, zahter yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit ve betakaroten içermektedir.

Kış ve yaz aylarında yetişen olmak üzere iki türü bulunan zahterin sağlığa faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

003

Hazmı kolaylaştırır.

Kolesterolü düşürür: Birçok açıdan fayda sağlayabilen zahter bitkisi, antioksidan özellikler göstermektedir. Aynı zamanda, iyi bir lif kaynağı olan zahter bitkisi kötü kolesterolü düşürmek için yardımcı olabilmektedir.

Kalp çarpıntısını giderir.

İştah açar.

Tüberküloz tedavisinde etkili olabilmektedir.

Soğuk algınlığı ve griple mücadele eder: Zahter soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bir çay olarak kullanılabilmektedir. Bu bitkisel çay soğuk algınlığı ya da gribe yakalanma şansını azaltabilmektedir.

Sinirleri kuvvetlendirir, stresle mücadele eder.

Bağırsak hastalıklarında iyileştiricidir.

Sindirim sistemini destekler: Zahter ile hazırlanan çay bozuk mide, şişkinlik ve ishal için rahatlatıcı bir özellik göstererek sindirim sistemini desteklemektedir.

Böbrek hastalıklarında koruyucu görevi vardır.

iStock-625959426

Göz sağlığı içinde iyi bir destekçi olan A vitamini, akciğer ve ağız boşluğu kanserinden de korumaktadır.

Mesane ağrısını dindirir.

Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.

Mikrop öldürücüdür.

Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Zahter iyi bir dezenfektan olarak hareket etmekte, deri enfeksiyonları ve yaraları tedavi etmek için de kullanılmaktadır.

İdrar söktürür.

Mantar şikayetlerine özelliklere de enfeksiyonlara karşı faydalıdır.

İpucu: Zahter çayı ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yöresinde çok tüketilir. Bir çay süzgecinin içine bir tatlı kaşığı zahteri koyun. Bardağa koyacağınız sıcak suyu bu süzgeçten geçirin. İlk geçirdiğiniz suyu dökmenizde fayda var, temizlenmiş olur. Limon ve şeker kullanarak tatlandırıp içebilirsiniz.

Foto kaynak

Foto kaynak

Chef GPT
YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler