Selatin camileri Osmanlı sultanlarının ve eşlerinin yaptırdığı camilerdir.24 saat açık olan bu büyük camilerin birden fazla minareleri vardır.
SELATİN CAMİLERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Nusretiye Camii
Ortaköy, Yıldız, Emirgan, Dolmabahçe ve Nusretiye Osmanlı döneminin son dönemine ışık tutan 'Selatin Camileri' olarak dikkat çekiyor. İstanbul'un sahilinde yer alan ve Barok uslupla inşa edilen Nusretiye Camii, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin canlı örneği olarak varlığını sürdürüyor.
Yıldız Camii
Ortaköy, Yıldız, Emirgan, Dolmabahçe ve Nusretiye Osmanlı döneminin son dönemine ışık tutan 'Selatin Camileri' olarak dikkat çekiyor. 'Hamidiye Camisi' olarak da bilinen Yıldız camisi Abdulhamid Sani Vakfına Kayıtlı. Cami 1885 yılında Sultan II. Abdulhamid tarafından yaptırıldı. boyuna Dikdörtgen planlıharım, hunkar mahfeli ve ve selamlık merasimi için kabul dairesinden oluşan yapı, eklektisist özellik göstermektedir. harımın üzeri yüksek kasnaklı fazla büyük olmayan tek kubbe ile örtülü ve diğer Selatin Camilerinden farklı olarak tek minareli.
Ortaköy Camii
Ortaköy, Yıldız, Emirgan, Dolmabahçe ve Nusretiye Osmanlı döneminin son dönemine ışık tutan 'Selatin Camileri' olarak dikkat çekiyor. 'ortaköy' Adıyla bilinen ve 1853 yılında Sultan Abdulmecit tarafından yaptırılan Büyük Mecidiye Camisi'nin mimarı Nikogos Balyan. Cami, Sultan mecit Han ve Mehmet Kethuda Vakfına Kayıtlı. Vaktiyle bu caminin yerinde Mahmut Ağanın yaptırdığı harap olan mabedin yerine 1721 yılında Sultan III. Ahmet zamanında İbrahim Paşa Kethudası Mehmet Ağa tarafından yeni bir mabed yaptırıldı. Buda harap olunca günümüzdeki Ortaköy Camisi inşa ettirildi.
Emirgan Camii
Ortaköy, Yıldız, Emirgan, Dolmabahçe ve Nusretiye Osmanlı döneminin son dönemine ışık tutan 'Selatin Camileri' olarak dikkat çekiyor. 'hamid-i Evvel Camisi' olarak da bilinen Emirgan Camisi, Emirgan İskelesi'nin karşısında yer alıyor. Cami Sultan I. Abdulhamid Tarafından 1781 yılında yaptırıldı. Önceleri Feridun Paşa Bahçesi adıyla anılan yeri Padişah IV. Murat, revan seferinden sonra Emiroğlu yusuf Paşa'ya verdi, o da buraya bir köşk inşa ettirdi. Köşk yıkılınca 1. Abdulhamid buraya günümüzdeki camiyi yaptırdı. Duvarları taş ve tuğla, çatısı ahşap, minaresi ise tek şerefeli olan caminin büyük bir hünkar dairesi ile muvakkıthanesi bulunuyor.
Dolmabahçe Camii
Ortaköy, Yıldız, Emirgan, Dolmabahçe ve Nusretiye Osmanlı döneminin son dönemine ışık tutan 'Selatin Camileri' olarak dikkat çekiyor. İstanbul'un sahilinde yer alan ve Barok uslupla inşa edilen Dolmabahçe Camii, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin canlı örneği olarak varlığını sürdürüyor.