YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Osmanlı'nın Torunları, Samsun’a Uluslararası Okçuluk Festivali Istiyor

Türklerin ata sporu olan okçuluk, yüzyıllar boyunca bu geleneksel özelliğini muhafaza etmeye devam ediyor. Milattan...

Osmanlı'nın Torunları, Samsun’a Uluslararası Okçuluk Festivali Istiyor

Türklerin ata sporu olan okçuluk, yüzyıllar boyunca bu geleneksel özelliğini muhafaza etmeye devam ediyor. Milattan önce Oğuz Türkleri ile başlayan, en parlak dönemini ise Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet Han’ın hükümdarlığında yaşayan okçuluk, bugün yurt genelinde düzenlenen çok sayıda festivalle yaşatılıyor. Okçuluk geleneğini milli mücadelenin başkenti Samsun’da Canik Kavsi Grubu sürdürüyor. Şehirde 20 üyesi bulunan Canik Kavsi Grubu, bugüne kadar kentte okçuluk festivali yapılmadığına dikkat çekerek, Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Uluslararası Okçuluk Festivali düzenlenmesini istiyor.

Türkiye’de aralarında Samsun’un da bulunduğu 10 ilde okçuluk geleneğine gönül vermiş 100 kavsi ve kemankeş bulunduğunu ifade eden Canik Kavsi Grubu Başkanı Civan Çelik, Samsun’da Uluslararası Okçuluk Festivali düzenlenmesinin okçuluğa ilgiyi artıracağını ve kentin tanıtımına, turizmine ve spora önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını kaydetti. Çelik, "Üye sayımız ise her geçen gün artıyor. Akademisyenlerden, hukuk, tıp ve eğitim çevrelerinden çok sayıda talep alıyoruz. Arayanlar üye olup okçuluğu öğrenmek istiyor. Ama mevcut alt yapı yetersizlikleri sebebiyle ihtiyaca yeteri kadar cevap veremiyoruz. Düzenlenmesini istediğimiz Samsun Uluslararası Okçuluk Festivali, asırlardır süregelen bu geleneğimizin sürdürülmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu sebeple festival çabamıza sponsor ve destek olabilecek devlet büyüklerimizin katkılarını bekliyoruz." dedi.

Türk yayı ve oku yapımı ile geleneksel okçuluk sanatının unutulmaya yüz tutmasına karşın Macaristan’da Türk yayı yapıp dünyaya satan atölyeler bulunduğuna dikkat çeken Canik Kavsi Grubu Başkanı Civan Çelik, "Bizler, Türk yay yapım sanatı olan Kavsiliği tekrar canlandırmayı, yay yapım teknik ve şekillerini yeniden ortaya çıkarmayı, gelenekle ilgilenen ve bu sanatı araştıranlara yol göstermeyi, devlet büyüklerimizin ve idarecilerimizin dikkatini çekerek okçuluğun yaşatılması için destek bulmayı, gençler arasında farkındalık oluşturup unutulan Kavsilik sanatına Kemankeşliğe ilgilerini artırmayı amaçlıyoruz. Bu amaçla gruplar kurduk. Samsun’da da grup adı olarak bölgenin Osmanlı dönemindeki ismi olan Canik ismini kullandık. 3 yıldır ülkemizde düzenlenen geleneksel okçuluk yarışma ve festivallerine katılıyoruz." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler