Soysal, genellikle duygusal ve fiziksel belirtilerle kendini gösteren sınav kaygısının bu dönemde pek çok gençte görüldüğünü kaydetti.
Bu kaygının gençler üzerinde büyük bir baskı yaratıp, performanslarını yeterince sergileyememelerine sebep olabileceğini dile getiren Soysal, "Bu durum duygusal yönden panik hissi, sinirli olma, ağlama, aşırı engellenmişlik hissi, şaşkınlık, unutkanlık şeklinde kendini gösterebilirken, fiziksel yönden de kalp atışlarının hızlanması, mide bulantısı, titreme, kasılma, baş ağrısı veya aşırı terleme şeklinde sergilenebilir" dedi.
Hayatta birçok şey gibi sınav kaygısının da sonradan edinilen bir davranış olduğuna işaret eden Soysal, bununla, önce sebebini belirleyerek, sonra da birtakım yöntemler kullanarak başa çıkılabileceğini kaydetti.
Sınav kaygısını azaltmanın en temel yolunun, bilgi eksikliğini minimuma indirmek ve konulara olabildiğince hakim olmak olduğunu belirten Soysal, "Sınav sırasında bedeninizin gevşemesine izin verin. Kollarınızı iki tarafa doğru açın, gözlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın" dedi.