DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, gençlerin ÖSS sınavına sokularak elenmemesi gerektiğini belirterek, "Gençler hangi alanda eğitim görmek istiyorlarsa o alanda eğitimlerine devam etmelidir" dedi.
Sebahat Tuncel, ana dilde eğitim yapamadıkları için Kürt kökenli öğrencilerin ÖSS'de daha dezavantajlı olduğunu ileri sürdü. 7 Haziran'da İstanbul Kadıköy'de yapılacak olan "ÖSS Duvarını Yıkalım" mitingini düzenleyecek olan öğrencilerle birlikte TBMM"de bir basın toplantısı düzenleyen Sebahat Tuncel, Türkiye'de çok önemli bir genç nüfusun bulunduğunu ve bu genç nüfusun çok önemli sorunları bulunduğunu ifade etti. Gençlerin, bir yandan üniversite sınavlarında elenme, bir yandan da üniversiteyi bitirdikten sonra işsiz kalma sorunu ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Tuncel, "Gençlerin sınavlarda elenmemesi ve yarışa sokulmaması gerekir. Biz, gençlerin hangi alanda eğitim görmek istiyorlarsa, o alanda kendilerini geliştirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bu, ülkenin geleceği açısından önemli" diye konuştu.
Basın toplantısında Volkan Gülşen ve Tuğba Engel isimli öğrenciler de ÖSS'yi eleştiren bir açıklama yaptılar. Volkan Gülşen isimli öğrenci, Kürt kökenli öğrencilerin ana dilde eğitim yapamamaları ve ana dillerinde sınava girememeleri nedeniyle ÖSS'de daha fazla mağdur olduklarını ve elendiklerini söyledi. Gazetecilerin, 'ana dilde eğitimin sınavlarda nasıl bir etkisinin olduğunu" sorması üzerine Volkan Gülşen, Kürt kökenli öğrencilerin okula başladığında önce Türkçeyi öğrenmek zorunda kaldığını, bunun da eğitimde bir dezavantaja neden olduğunu belirterek, Kürt öğrencilerin özellikle uzun paragraf sorularında zorlandığını söyledi. Aynı soru üzerine Sebahat Tuncel de, ÖSS sonuçlarına bakıldığında her yıl en az öğrenci veren illerin başında Hakkari, Siirt, Şırnak'ın geldiğini hatırlattı. Tuncel, "Bunun temelinde hem sosyo-ekonomik boyut var, hem de anadilde eğitim yapılmaması vardır. Sınava giren diğer çocuklardan daha dezavantajlı başlıyor" dedi.
Cihan