HABER

ÖSS'de yazılı sınav dönemi

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) test usulü soruların yanı sıra, adayların klasik yazılı sınavlardaki gibi cevap yazacağı "açık uçlu" sorular da yöneltilmesi için "deneme" hazırlıkları başlatılıyor.

ÖSS'de yazılı sınav dönemi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ilk aşamada, sınava giren öğrenci sayısı az olduğu bu yöntemin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 2008 yılında uygulanacağını bildirdi.

Türkiye'de ÖSS'ye giren öğrenci sayısı birkaç yüz bin kişiye indirilirse bunun uygulanabileceğine işaret eden Prof. Dr. Yarımağan, "Türkiye bu sınavdan kurtulmak istiyorsa bir siyasi liderin veya bir bakanın 'ÖSS'yi kaldıracağız' demesi yetmez" dedi.

Bugünkü ÖSS sisteminden kimsenin memnun olmadığını belirten Prof. Dr. Yarımağan, "Liseyi her yıl 500-600 bin kişi bitirirken, üniversite sınavlarına 2 milyona yaklaşan sayıda aday başvuruyor. Bu kadar çok sayıdaki aday arasından seçim yaptığınızda kullanabileceğiniz tek yöntem var, o da çoktan seçmeli test sınavı. Sadece çoktan seçmeli sınav yaptığınızda öğrenciler sınava hazırlanmak açısından sadece belli yeteneklerini geliştiriyorlar, diğer yeteneklerini geliştirmiyorlar" diye konuştu.

"Tüm ülkelerin sınav yaptığını, ancak Türkiye gibi üniversitelerin tüm bölümlerine sınavla öğrenci alan başka bir ülke bulunmadığını" vurgulayan Prof. Dr. Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin bizde kontenjanı sınırsız olan Açıköğretime bile sınavla giriliyor. Bunun başlıca nedeni de lise diplomasının belirli bir seviyeyi garantileyememesi. Bunu yıkmak, ya liselerde diplomanın daha ciddi bir biçimde verilmesi ya da bir bitirme sınavı, olgunluk sınavı gibi bir sınav yapılmasıyla mümkün olur."

Prof. Dr. Yarımağan, "bitirme sınavının objektif ve ciddi bir şekilde uygulanırsa ve bu sınavda başarı gösteremeyenlere yükseköğretim yolu kapanırsa" o zaman bazı yükseköğretim programlarına doğrudan sınavsız olarak girilebileceğini kaydetti.

"Üniversiteye girişi sadece çoktan seçmeli test sınavıyla yapan tek ülke biz kaldık" diyen Prof. Dr. Yarımağan, '"Test yönteminin sakıncalarını ortadan kaldırmak için diğer ülkeler test sınavıyla birlikte diğer sınav tekniklerini de kullanıyorlar. Türkiye'nin de bunları kullanması gerektiğine inanıyoruz ama bunun ön koşulları var" dedi.

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2007-Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) başvuruların şubat-mart aylarında alınacağını belirterek, başvuru, içerik ve yerleştirme koşulları açısından 2007-ÖSS'nin 2006'dakinden farklı olmayacağını bildirdi.

Yarımağan, 17. Milli Eğitim Şurası'nın kendilerini ilgilendiren bölümlerini izlediğini ifade ederek, şöyle konuştu:"Açıkçası alınan kararları doğru bulmuyorum. Bu şura, beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Bütün şura, büyük ölçüde belli bir konuya odaklandı. Sanki şura o amaçla toplanmış izlenimi verdi. Bu yüzden de aslında şuranın amacına ulaştığını düşünmüyorum."

Yarımağan, şurada katsayı ile ilgili konuda alınan kararı da şöyle değerlendirdi:

"Bu bence eğitim açısından son derece olumsuz bir karar. Bunun arkasında şu seziliyor: Meslek lisesi programları lise programlarıyla eşitlenmeye çalışılacak, aynı haklara sahip olunması için. Bir meslek lisesinin hem meslek lisesi derslerini hem de genel lisenin belli bir alanının tüm derslerini içermesi kağıt üzerinde gerçekleştirilebilir ama uygulamada buradan çıkacak adaylar ne meslek lisesi mezunu olurlar ne de genel lise mezunu olurlar. Gerçekleştirileceğine inanmıyorum ama gerçekleştirilirse de son derece olumsuz sonuçlar verir."

En Çok Aranan Haberler