ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS 'nin 1 milyon 800 bin adayın tüm bilgisini 160 dakikada ölçen bir sınav olarak, ciddi sıkıntılar oluşturduğunu belirterek, "Bunu zamana yayarak, birden fazla sınava alarak gerçekleştirebilir miyiz- diye bir düşünce, bir çalışma içerisindeyiz" dedi.
ÖSYM Adana Sınav Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Halis Arıoğlu'nun görevini Prof. Dr. Hasan Rüştü Kutlu'ya devretmesi nedeniyle Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen törene katılan Demir, ÖSYM'nin 37 yıllık bir kurum olduğunu, bunun 27 yılında Prof. Dr. Arıoğlu'nun Adana'da sınav merkezi yöneticiliğini yürüttüğünü söyledi.
Göreve geldiği günden bu yana Arıoğlu'nun bilgi ve deneyimlerinden istifade ettiklerini ifade eden Demir, "Ankara, İstanbul ve İzmir'den sonra Adana bizim en çok adayın sınava girdiği merkezlerimizden bir tanesi. Halis hocamın deneyimleri sayesinde biz bugüne kadar hiçbir sorun oluşturmadan sınavlarımızı gerçekleştirdik. Bugün bu bayrağı Hasan hocama devrediyoruz. Hasan hocam Halis hocamın da desteğiyle bugünden itibaren ÖSYM Adana Sınav Merkezi yöneticiliğimizi üstlenecek" dedi.
Demir, göreve geldikten sonra çıkan yasayla ÖSYM'nin özerk bir kurum haline geldiğini, yasa kapsamında hazırladıkları yönetmeliklerle de artık sınav merkezi yöneticiliklerinin sınav merkezi koordinatörlüklerine dönüşeceğini kaydetti.
Üniversite rektörlükleriyle işbirliği içerisinde olduklarını anlatan Demir, "Sınavı daha verimli yapabilme adına binalarımız hem başvuru merkezi olarak binalarımız hem de sınav yapacağımız binaların oluşmasını planlıyoruz. Bu bir başlangıç olacak. Belki ilk olarak Çukurova Üniversitesi'nde bu işbirliğine başlayabiliriz. Başka üniversitelerde de bu işbirliklerini sürdüreceğiz. Üniversitelerle işbirliği içinde Türkiye'nin sınavlarını yapmak durumundayız" diye konuştu.
-"Sınavın stresini azaltıcı çalışma yapıyoruz"-
Demir, bir gazetecinin sınav sistemindeki değişikliklerle ilgili sorusu üzerine, şunları kaydetti:
"Merkezi sınavları yapan bir kurumuz. Merkezi sınavları yaparken üniversitelerin koordinasyonunu yapan Yükseköğretim Kurulu'nun talimatları kılavuzları doğrultusunda bunları gerçekleştiriyoruz. Biz sınavları sadece uygulayıcı olarak gerçekleştiriyoruz. Sınav sistemi konusunda tek aşamalı, iki aşamalı, üç aşamalı bu tür şeyleri tamamen YÖK belirliyor. Bize verdiği kılavuzlarla sınavın nasıl yapılması gerektiğini belirliyor. Biz, sınavların istenilen bilgi düzeyini ölçecek ve istenilen niteliklerdeki adayları seçecek biçimde soruları hazırlayıp, sınavın fiili uygulamasını gerçekleştiriyoruz. Burada da sınav merkezlerimizdeki arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde sayın Milli Eğitim Bakanımız sınavın uygulanış biçimi şeklinde bir yorumu oldu. Bu birlikte tasarladığımız bir çalışmaydı. Çünkü özellikle YGS 1 milyon 800 bin adayın tüm bilgisini 160 dakikada ölçen bir sınav olarak ciddi sıkıntılar oluşturuyor, adaylar ve aileleri arasında. Bunu zamana yayarak, birden fazla sınava alarak gerçekleştirebilir miyiz- diye bir düşünce, bir çalışma içerisindeyiz. Önümüzdeki günlerde bunun detaylarını kamuoyuyla paylaşacağız. Ama bu kısa zamanda gerçekleşecek bir olay değil. Bir altyapı gerektiriyor. Dolayısıyla sınavın stresini azaltıcı, sınavın daha rahat ortamlarda gerçekleşmesini sağlayacak bir çalışma yapıyoruz. Bu konu biraz daha netleşince kamuoyuna bilgi vereceğiz.
Dershaneler konusu tamamen sınavın işleyişiyle ilgili bir konu. Eğer bir ihtiyaç varsa bunu karşılayacak konular ve birimler de olacaktır. Zaten dershaneler de MEB'e bağlı eğitim kurumları. Sınav uygulaması içinde onların da nasıl olacaklarını hep birlikte göreceğiz."
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ise, ÖSYM Başkanı Demir'in üniversiteyi ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 27 yıldır ÖSYM Adana Sınav Merkezi yöneticiliğini yürüten Prof. Dr. Arıoğlu'nun görevini Prof. Dr. Kutlu'ya devrettiğini söyledi.
Prof. Dr. Akınoğlu da, "İlimizin ve çevredeki birçok ilin koordinasyonu buradan yapılıyor. O nedenle ben uzun yıllardır görev yapan hocamıza çok teşekkür ediyorum. Sayın ÖSYM başkanımızdan da kentimize bir ÖSYM binası talebimiz var" dedi.
Konuşmaların ardından ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, Prof. Dr. Arıkan'a 27 yıllık görevi nedeniyle bir teşekkür plaketi ve kupa verdi. Rektör Akınoğlu ise, Demir'e üzerinde eski Adana binalarının yer aldığı çini bir tabak hediye etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz