LYS sonuçları açıklandıktan sonra, geçtiğimiz ayın tartışmalı matematik sorusu yine gündeme oturdu. LYS-1 Matematik sınavıyla ilgili iki soru hakkında tartışma daha geçen aydan başlamıştı. LYS-1 için müfredatta olmayan iki sorunun matematik sınavında sorulduğu iddia edilmişti. 2017 LYS-1’de matematik öğretim programından kaldırılan “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden 2 sorunun sınavda yer aldığı belirtildi. LYS Matematik sorularının 2 tanesinde hata olabileceği söylenirken, ÖSYM'den resmi açıklama yoktu ancak belirli eğitim kurumları itiraz için haziran ayında dilekçe vermişlerdi. İddiayı, bir eğitim kurumunun Matematik bölüm başkanı, Mehmet İrday, 2 sorunun iptal edilmesi gerektiğini savunuyordu
Sözkonusu 2 sorunun hatalı olduğu, müfredatta yer almadığı henüz resmi olarak açıklanmadı. Bazı eğitimciler tarafından sosyal medyada belirtilen LYS Matematik sorularının iptaliyle ile ilgili son karar LYS sonuçlarının açıklanmasından sonra duyuruldu ve 2 matematik sorusu iptal edildi.
HANGİ SORULARDA HATA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR?
Eğitimci MEhmet İrday, 17 LYS-1’de matematik öğretim programından kaldırılan “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden 2 sorunun geldiğini belirtmiş, bu 2 sorunun müfredat dahilinde olmadığını kaydetti. İrday, 2 sorunun iptali için ÖSYM’ye itiraz başvurusunda bulunulacağını açıkladı. Bu arada Sınavdan çıkan bazı adaylar, sınavın standart zorlukta olduğunu ve eleyici soruların bulunduğunu ifade etti. Çalışan bir adayın rahatlıkla yapabileceği soru tiplerinin olduğunu ifade eden adaylar, 2016 LYS'nin daha zor olduğunu söyledi. Bazı adaylar ise sınavın zor olduğunu ve ÖSYM'nin çeldirici çok sayıda soru sorduğunu iddia etti.
LYS NET HESAPLAMA MOTURU KAÇ NET KAÇ PUAN GETİRİR?
Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur.
Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.
Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir. Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alınmıştır (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).