HABER

ÖSYM tercihleri ne zaman yapılacak?

ÖSYM tercihleri ne zaman yapılacak? Üniversite tercihlerinde bulunacak öğrenciler merakla bu soruya yanıt arıyor. ÖSYM tercihleri hakkında merak edilen tüm bilgiler haberimizdedir.

ÖSYM tercihleri ne zaman yapılacak?

ÖSYM tercih işlemleri için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Üniversitelerde eğitimlerine devam etmek isteyenler uzun süreler boyunca sınavlara hazırlandı ve yıl içerisinde gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girerek istedikleri üniversitelere yerleştirilmelerine yetecek puanları almak için çabaladı. Tüm bu zorlu sürecin ardından adaylar şimdi büyük bir heyecanla ÖSYM tercih işlemleri ne zaman başlayacak sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), adayların ÖSYM tercih süresinde bilmesi gereken bilgileri 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Yükseköğretim Programları Kontenjanları Kılavuzu'nda açıkladı. Bu kılavuz 27 Haziran 2016 tarihinde yayınlanırken, adaylar da bu kılavuzdan ÖSYM tercih dönemi öncesinde fikir edinme fırsatı buldular. Peki ÖSYM tercihleri ne zaman yapılacak? Şimdi merakla bu soruya yanıt aranıyor. İşte ÖSYM tercihleri hakkında merak edilen soruların yanıtları...

LYS sonuçları için tıklayın

ÖSYM TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Adayların merak ve heyecan içerisinde bekledikleri ÖSYM tercih süresi 26 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak. Haziran ayının sonunda ÖSYS Kılavuzu'nun yayımlanmasının ardından tercih süresi gelinceye dek adaylar, yapacakları tercihler hakkında bir aylık süreç boyunca inceleme fırsatı buldular. Temmuz sonunda başlayacak bu süreç 2 Ağustos 2016 tarihinde sona erecek ve adaylara bu sürenin tamamlanmasının ardından ekstra bir süre tanınması beklenmiyor.

ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi için tıklayın

TERCİHLER ÖSYM AİS'TEN GERÇEKLEŞTİRİLECEK

26 Temmuz'da tercih süresi başlayacak ve adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden üniversite tercihlerini yapabilecekler. Burada adayların aklını kurcalayan sorulardan biri tercihlerde süreç boyunca değişiklik yapıp yapamayacakları... Adaylar tercih süresi içerisinde üniversite tercihlerinde değişiklik yapabilecekler. Sürenin tamamlanmasının ardından ise bir değişiklik yapılamayacak ve en son onaylanan şekilde tercihler değerlendirilecek. Adaylar ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne T.C. Kimlik Numarası ve şifrelerini kullanarak girebilecekler. Bunun yanında e-Devlet Kapısı'ndan da sisteme giriş yapabilecekler. ÖSYM tercihlerinin yanı sıra ÖSYM AİS'ten sınavlardan aldıkları sonuçları, kişisel bilgilerini, sınav takvimini, güncel işlemleri gibi pek çok bilgiyi görebiliyorlar.

ÖSYM Tercih Kılavuzu için tıklayın

KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?

ÖSYM tercihleri için belirlenen sürede; 2016-YGS'yegirip 150 ve üzerinde puan alan adaylardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar, yine aynı sınavdan 150 veya üzerinde puan alanlardan aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına da sahip olanlar ile sadece sınavsız geçiş hakkı bulunanlar, 2016-ÖSYS merkezi yerleştirmede yükseköğretim programları arasından tercih yapabilecek. Tercih işlemlerini adaylar bireysel olarak, internetten gerçekleştirecekler. Bu nedenle önemli bir sorumluluk gerektiren bu tercihler öncesinde, yayımlanan ÖSYS Kılavuzu'nu dikkatle incelemek son derece önemlidir.

Öte yandan 2016-YGS'de hiç bir puan türünde 150 veya üzerinde puan almayı başaramayan adaylar ise, sınavsız geçiş hakları olmadığı takdirde, bu tercih döneminde tercih yapamayacaklar.

YERLEŞTİRMELERDE NELERE DİKKAT EDİLECEK?

ÖSYM tercihlerinde sadece alınan puan değil, aynı zamanda yapılan tercihler de büyük bir önem taşıyor. Adayların tercihlerine yerleştirilmesinde bazı noktalar dikkate alınıyor ve buna göre yerleştirme işlemleri yapılıyor. Adaylar lisans ve ön lisans programlarına yerleştirilirken; YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve yine varsa sınavsız geçişl hakları, okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecekler. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan adaylar, kendi alanlarıyla ilgili ön lisans programlarının sınavsız geçiş kontenjanına sınavsız olarak yerleştirilirken; okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri, sınavsız geçiş ile ilgili öncelikleri, Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP), yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirilecekler.

En Çok Aranan Haberler