HABER

Otizmli Rabia müzik yeteneğiyle üniversiteli oldu

Güzel sanatlar lisesini tamamladıktan sonra girdiği ilk üniversite sınavı kolundaki saat nedeniyle iptal edilen 22 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, devlet üniversitesinde okuma hayalinden vazgeçmedi - Rabia Aytek, bu yıl girdiği üniversite sınavında engelliler barajını geçtikten sonra özel yetenek sınavlarında da başarılı olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Türk Musikisi Bölümü'ne yerleşti - Türk musikisine ilgi duyan Rabia Aytek: - "Üniversiteli olmak çok güzel, mükemmel bir duygu. Ud çalıyorum, çok güzel bir enstrüman" - "Engelli kardeşlerime müzik öğretmenliği yapmak istiyorum" - Anne Canan Aytek: - "Kızım yaklaşık 12 yıldır müzik eğitimi alıyor, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda yarı zamanlı olarak devam etti. İlminin çoğalacağını, daha fazla eser okuyacağını, daha fazla gelişeceğini düşünerek müzik eğitimine ağırlık verdim" - "Medeniyet Üniversitesi bize kapılarını açtı. Yıllardan beri kızımın üniversitede okuması benim hayalimdi. Hedefim, onun buradan mezun olduktan sonra, kendi gibi otizmlilere, öğretmen olarak örnek olması. O kadar çok sahipsiz otizmli genç var ki"

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - Müzik yeteneğiyle dikkati çeken 22 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, devlet üniversitesinde okuma hayalini gerçekleştirdi.

Rabia Aytek, 2,5 yaşına kadar normal gelişimi sürdürürken, bir anda oturduğu yerde kıpırdamayan, gözleriyle kontak kurmayan ve tepkisiz bir hale büründü.

Konuşmayı da kesen Aytek, annesinin çocuğunda bir sorun olduğunu anlamasına rağmen o dönemde ailedeki başka rahatsızlıklar, maddi imkansızlıklar gibi nedenlerle 5 yaşına kadar bir uzmana götürülemedi.

Anaokuluna giderken davranış terapisine başlayan Rabia'nın, annesi Canan Aytek'in psikoloğun kitaplığındaki otizmle ilgili gördüğü kitabı okumasının ardından hayatının seyri değişti. Çocuk psikiyatrisinde yapılan tetkiklerin ardından otizm tanısı konulan Rabia, 8 yaşında tekrar konuşmaya başladı.

İlk ve orta okulu normal çocuklarla kaynaştırma eğitim alarak okuyan Rabia, müzikle de ilgilenerek keman, gitar ve piyano dersleri ile şan eğitimi aldı. Rabia, "Eğitim Her Engeli Aşar" projesi kapsamında Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanına piyona dinletisi yapmasının ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi'ne tam bursla alındı.

Liseye giderken İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'na da yarı zamanlı misafir öğrenci olarak devam eden Rabia, müzik eğitimi konusunda kendisini geliştirmeyi sürdürdü.

Rabia, 2015'te ilk kez girdiği üniversite sınavında da engelliler barajını aştı. Rabia, devlet üniversitesinde okumak için yetenek sınavlarına hazırlanırken kolundaki saati nedeniyle Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) iptal edildiğini öğrendi.

Bu durum kendisini üzse de müzikle uğraşmayı hiç bırakmayan Rabia, bu yıl tekrar girdiği üniversite sınavında da engelliler barajını aşmayı başardı. Daha sonra özel yetenekle gireceği bir üniversite arayan Rabia, devlet üniversitesinde okuma hayalini İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Türk Musikisi Bölümü'ne yerleşerek gerçekleştirdi.

Türk musikisine ilgisi duyan ve enstrüman olarak udu seçen Rabia, şimdi üniversitede okumanın heyecanını yaşıyor.

\

- "Kızıma klasik müzik ve Kur'an-ı Kerim dinlettim"

Kızıyla gerçekleştirdiği bu yolculuğu AA muhabirine anlatan anne Canan Aytek, 22 yıl önce Türkiye'de otizmin bilinmediğini söyledi.

Kızına otizm tanısı konulduğunu anlatan Aytek, psikiyatrın tavsiyesi üzerine çocuğuna hasta gözüyle bakmadığını ve onu eğitmeye çalıştığını dile getirdi.

Öfke nöbetleri yaşayan kızına, rahatladığını görünce özel kokularla masaj yaptığını, klasik müzik ve Kur'an-ı Kerim dinlettiğini ifade eden Aytek, öğretmenlerinden kızının gerçek seviyesine göre not vermelerini istediğini, bunun kızının kapasitesini bilmesi için önemli olduğunu söyledi.

Rabia'nın yeteneğine göre bir lisede okuması için çaba gösterdiğini vurgulayan anne, şöyle devam etti:

"Lise diploması için bir meslek lisesinde okumasını istemedim. Çünkü çocuk gelişimi okusaydı çocuk gelişimcisi olamayacaktı, aşçılık okusaydı aşçı olamayacaktı. Müzikle ilgili bir alanda gelişebileceğini düşündüm. Kızım yaklaşık 12 yıldır müzik eğitimi alıyor. Sınavlara girdi ve tam burslu olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi'nde okudu. Çok önemli bir konserinin olduğu gün üniversite sınavına girdi. Ancak kolundaki saati fark edemedik. Yetenek sınavlarına girecekken ÖSYM'den gelen haber bizi şoka soktu. Sınavı iptal edildi. Hukuki olarak ne yapacağımı araştırdım. Gittim ÖSYM Başkanı ile görüştüm. Yürütmeyi durdurma kararını alamadım. Bu kararı alamamamda da çok büyük hikmetler olduğunu gördüm. O sene Rabia belki üniversiteye yerleşseydi daha fazla üzülecek ve fazla yıpranacaktı. Üniversiteye hazırlıksız girmiş olacaktı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda yarı zamanlı olarak devam ediyordu. İlminin çoğalacağını, daha fazla eser okuyacağını, daha fazla gelişeceğini düşünerek o sene müzik eğitimine ağırlık verdim."

Bu sene tekrar sınava girerek başarılı bir sonuç alan kızının yetenek sınavıyla İstanbul Medeniyet Üniversitesi'ne kaydolduğunu aktaran Aytek, "Medeniyet Üniversitesi bize kapılarını açtı. Yıllardan beri kızımın üniversitede okuması benim hayalimdi. İki haftadır okula gidiyor. Çok mutluyuz. Hayalim devlet üniversitesiydi. Çünkü gerçekçi hedefler peşinde koşmak istiyorum. Benim kızımın kaybedecek zamanı yok. 12 yıllık bir emek var. Çok çalışıyor, hiçbir davranış problemi yok. Hiçbir şekilde bu akademik eğitimi tamamlayamayacak bir şeyi yok. Devlet üniversitesinde sınava girecek, geçemezse zayıf alacak. Ben de kızımın zayıf aldığı dersi görüp hemen takviye yoluna gideceğim. Benim hayalim, hedefim, onun buradan mezun olduktan sonra, kendi gibi otizmlilere öğretmen olarak örnek olması. O kadar çok sahipsiz otizmli genç var ki, bu alanda o kadar çok açık var. Bana Türkiye'nin dört bir yanından hatta dünyadan farklı ülkelerden ulaşan aileler var. 'Siz bizim umudumuzsunuz.' diyorlar. Sadece Rabia değil, ülkemizde birçok otizmli çocuk var. Rabia onların önünü açtı." şeklinde konuştu.

Geçirdiği bir rahatsızlık üzerine ara verdiği lise eğitimini açık lisede çocuk gelişimi okuyarak tamamlayan Canan Aytek, ardından bir devlet üniversitesinde özel eğitim bölümünü tamamladığını, yine çocuk gelişimi bölümüne de gittiğini anlattı.

\

- "Kendimi engelli olarak görmüyorum"

Üniversitede okumanın kendisini çok mutlu ettiğini belirten Rabia Aytek ise, "Üniversiteli olmak çok güzel, mükemmel bir duygu. Ud Çalıyorum, çok güzel bir enstrüman." dedi.

Aynı zamanda şarkı da söylediğini ifade eden Rabia Aytek, sınıf arkadaşlarıyla da diyaloğunun iyi olduğunu anlattı.

Okula toplu taşımayı kullanarak gelen Aytek, yine şehirdeki metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarını da rahatlıkla kullanabildiğini söyledi.

Rabia Aytek, "Her şey gayet güzel. Diğer engelli kardeşlerime müzik öğretmenliği yapmak istiyorum. Ben kendimi engelli olarak görmüyorum. " ifadelerini kullandı.

\

- Sınav Türk müziği sazları eşliğinde dijital yapıldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Türk Musikisi Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Deniz Tunçer, ilk kez 2016-2017 döneminde öğrenci alan bölüm için yetenek sınavının Türkiye'de ilk defa Türk müziği sazları ile dijital olarak gerçekleştirildiğini ve öğrencilere eşit duyum ortamı sağlandığını anlattı.

Tunçer, yaklaşık 25 öğrencinin bulunduğu bölümde Rabia gibi farklı özellikleri olanların da yer almasının kendilerini mutlu ettiğini dile getirdi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Otizm Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Yeşim Güleç Aslan, Rabia'nın otizm spektrum bozukluğu tanılı bir öğrenci olmasının kendisi ve üniversite açısından sevindirici bir durum olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Rabia, üniversitemizdeki otizmli ilk öğrenci. İhtiyaçları doğrultusuna merkez ve özel eğitim bölümü olarak destek sunma yolunda bir plan çizeceğiz. Burada alacağı eğitiminin onun için en faydalı hale gelmesini sağlayacağız. Onun ve bizim açımızdan, bundan sonra üniversitelerde yapılacak düzenlemeler açısından, bizim de öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyorum."

Türk Musikisi Bölümü öğretim üyelerinden Sami Dural ise, ud hocalığını yaptığı Rabia'dan çok güzel geri dönüşler aldığını söyledi.

Dural, "Daha önce otizmli bir öğrenciyle çalışmadık. Geçen sene, görme engelli bir öğrencimiz geldi, bu sene de Rabia aramıza katıldı. Biz aralarında herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik haklara sahip vatandaşları olarak belli puanları alıyorlar, yetenek sınavlarına giriyorlar ve kazanıyorlar, öğrencimiz oluyorlar. Hocası olarak Rabia’nın yetenek durumunun şu an çok güzel olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler