HABER

Otobüslerde emniyet kemeri zorunluluğu

Otobüslerde emniyet kemeri zorunluluğu

ANKARA (İHA) - Bayramlarda ve tatillerde artan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarını önlemek için şehirlerarası otobüslere de emniyet kemeri zorunluluğu getirilecek. Emniyet Kemeri Hayat Standardıdır kampanyası, 300 otobüs firması aracılığıyla 200 bin yolcuya kemer taktırmayı hedefliyor. Kampanyayı destekleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, "Umursamazlık ve vurdumduymazlık devam etmesi halinde her yıl bir ilçe nüfusuna eşit insanımızı yollarda kaybedeceğiz" dedi.

Trafik kazalarında yaralanma ve ölümleri azalması için harekete geçen Türkiye'nin önde gelen otobüs üreticilerinden Temsa, Petrol Ofisi ve bir otomobil gazetesi Otoyaşam, "Emniyet Kemeri Hayat Standardı" konulu projeyi hayata geçirdi. Proje sayesinde karayollarında bulunun tüm toplu taşıma araçlarında emniyet kemeri kullanımı konusunda bilinç oluşturulması ve konuyla ilgili yasal düzenlemelere gidilmesi için kamoyunun bilgilendirilmesi amaçlanıyor. "Emniyet Kemeri Hayat Standardıdır" projesine destek veren Bakan Yıldırım, can güvenliğine gereken önemi vermenin her vatandaşın öncelikleri arasında yer alması gerektiğini söyledi. Türkiye'de 1985'ten beri emniyet kemerinin zorunlu olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Ancak uygulamada ne kadar başarılıyız? Türkiye'de emniyet kemeri kullanım oranı yüzde 21'lerdedir. Yani 20 yılda yüzde 20 mesafe kaydetmişiz. Eksiklik, sorun nerede? Sorun eğitim. Karayolu bağımlısıyız. Yollarımızın fiziksel durumu çok iyi değil. Umursamazlık ve vurdumduymazlığın devam etmesi halinde ise her yıl bir ilçe nüfusuna eşit insan yollarda hayatını kaybedecektir" diye konuştu.

"Emniyet Kemeri Hayat Standardıdır" projesinin sözcüsü Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Trafik Planlaması ve Uygulaması Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bütün toplu taşıma araçlarında emniyet kemeri kullanmanın ölüm ve yaralanma riskini azalttığını söyledi. Otobüslerde emniyet kemeri kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin yeterli olmadığını, yolcuların da emniyet kemerinin bir hayat standardı olarak benimsemesi gerektiğini dile getiren Pampal şöyle konuştu:

"Türkiye'de her bin kişinden yalnızca 70'i otomobil sahibi. karayollarında seyahat eden büyük bir kitle otobüsleri kullanıyor. Türkiye'de trafik kazalarında yılda 10 bin kişi hayatını kaybediyor. Kabaca saatte 50 kaza oluyor, bir kişi ölüyor ve 12 kişi yaralanıyor. Yılda 10-15 milyar dolar maddi kaybımız var. Emniyet kemeriyle trafik kazalarında ölenlerin yarısını yani 5 bin kişiyi kurtarabiliriz. Çünkü emniyet kemeri ölüm ve yaralanma riskini yaklaşık yüzde 47 ile 60 arasında azaltıyor."
Pompal, 2004 yılında tüm Avrupa Birliği ülkelerinde araçta ölenlerin toplam sayısının 40 bin kişi olmasına rağmen buna karşılık Türkiye'de ölenlerin sayısının 10 bin kişi olduğunu söyledi. Pompal, Emniyet Kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde ölüm ve yaralanma olaylarının kullanım zorunluluğu olmayan ülkelere göre yüzde 40 daha az olduğuna da dikkat çekti.

Öncelikle bir yıllık uygulama dönemini içerecek olan proje kapsamında Türkiye'de sayıları 300'ü aşan otobüs ve turizm firmaları yetkileri de bir araya gelerek otobüs ve midibüslerde emniyet kemeri kullanımı konusunda toplantı yapacak. Ayrıcı proje kapsamında yaklaşık 3 bin 500 otobüs şoförüne konunun önemi anlatılarak 200 bin yolcunun emniyet kemeri takması hedeflenecek.

Öte yandan, Emniyet Kemeri Hayat Standardıdır projesine otobüs firmalarından ilk destek Varan'dan geldi. Türkiye'de yılda 1 milyon yolcu taşıyan Varan yolcularına seyahat süresince kemer takması için öncülük yapacak.

En Çok Aranan Haberler