YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomobil Sektöründe Bu Yıl Da Rekor Beklentisi Var

Skoda Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, otomobil sektörünün son 2 yılda tarihi rekorlar kırdığını belirterek, “Geçen...

Otomobil Sektöründe Bu Yıl Da Rekor Beklentisi Var

Skoda Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, otomobil sektörünün son 2 yılda tarihi rekorlar kırdığını belirterek, “Geçen yıl sadece binek otomobilde 600 bin adet teslimat gerçekleşti. Bu yıl da aynı oranda artışlar gelmesini bekliyoruz” dedi.

Auto Show 2012 Mersin Otomobil Günleri Fuarı’nın açılışına katılan Skoda Genel Müdürü Mahmut Kadirbeyoğlu, CNR EXPO Yenişehir Fuar Merkezi’ndeki Skoda standında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Motorlu taşıtlara getirilen ÖTV artışının etkileri ve hükümetten beklentileri sorulan Genel Müdür Kadirbeyoğlu, otomobil sektörünün özellikle son 2 yıldır Türkiye’de hep tarihi zirveler yaptığını ve rekorlar kırdığını söyledi. Geçen yıl sadece binek otomobilde 600 bin teslimat gerçekleştiğine dikkat çeken Kadirbeyoğlu, “Özellikle son 10 yılın ortalamasına baktığımız zaman Türkiye’de satılan binek otomobil sayısı 350 binler. Onun için 600 bin adetler tabi ki, geçmiş yıllara göre çok yüksektir ve özellikle 2008 krizinden sonra da istikrarlı bir şekilde her geçen yıl biraz daha artarak gidiyor. Bu yıl da yıl başında baktığımız zaman biz sektörde yine 550 bin-600 bin adetler civarında bir binek otomobil teslimatı bekliyorduk. Çünkü belli bir zirveye geldikten sonra otomobil satışlarının daha yukarılara çıkabilmesi için istikrarlı olarak artan kişi başına düşen milli gelir, Türkiye’nin büyüme hızı yüzde 3-5 nispetinde; otomobilde de aynı oranda artışlar gelmesi bekleniyor” diye konuştu.

Otomobil satışlarının bu kadar yüksek oranda gerçekleşmesinin ekonomide bazı dengeleri, özellikle dış ticaret açığını ister istemez olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Kadirbeyoğlu, hükümetin de doğal olarak bunun sonucunda motorlu taşıtlarda ÖTV’de yüzde 3 oranında bir artış yaparak, yüzde 37’den yüzde 40’a çıkardığını anımsattı. Bunun, anahtar teslim fiyatlarına KDV oranıyla beraber yüzde 3,5 oranında yansıdığını aktaran Kadirbeyoğlu, şunları söyledi: “Şu anda sektör olarak özellikle Eylül ve Ekim ayında da ÖTV artışından kaynaklanan bu artışı karşılıyoruz. Bu fark henüz tüketicilere intikal etmiş durumda değil ama bu farkın eninde sonunda fiyatları yukarıya doğru çekmesi kaçınılmaz olacaktır. Çünkü otomobilde planlamalar ve siparişler çok önceden veriliyor. Bu yılın planlaması ve bu yılın siparişleri yapıldı, yani bu otomobilleri benim gibi bütün meslektaşlarım bütün markaların hepsi de sonuçta perakende etmek durumundayız. Onun için de mecburen bu yıl içerisinde bu ÖTV artışından kaynaklanan fiyat farkını tüketiciye çok fazla yansıtmadan, stoklar normal düzeyine düşene kadar devam etmek zorundayız. Ama ondan sonra ÖTV’nin fiyatlara yansıması kaçınılmaz bir hale gelir.”

“SATIŞLAR BÖYLE GİTTİĞİ SÜRECE TEŞVİK BEKLEMEK ÇOK DOĞRU OLMAZ”

Sektörde vergilerin aşağıya çekilmesi yönünde bir beklenti olmadığının da altını çizen Kadirbeyoğlu, otomobile vergi anlamında yapılan desteklerin hep kriz yıllarında gerçekleştiğini dile getirdi. Özellikle hurda araç teşvikleri ve 2008’de yapılan vergi indirimlerinin hep kriz dönemlerinde olduğuna işaret eden Kadirbeyoğlu, “Bunlar otomotiv sektörünü hareketli kılabilmek için yapılan ataklardır. Şu anda otomobil sektörü zaten son 2 yıldır hep zirve yaptı. Tabi aslında beklenen çok daha yüksek oranlar ama Türkiye ekonomisi oranlarına göre 600 bin adetler, ki bu ticarilerle beraber 850 bin adetlere kadar ulaşıyor. Onun için böyle gittiği sürece bir teşvik beklemek çok doğru olmaz diye düşünüyorum. Birazcık kendi yağımızla kavrulacağız. Ama hibrit otomobiller için teşvik beklentimiz var” ifadelerini kullandı.

Auto Show 2012 Mersin Otomobil Günleri Fuarı’na da değinen Kadirbeyoğlu, dünyada otomobil fuarlarının çok ilgi çeken fuarlar olduğunu vurguladı. “Biz özellikle markalar şu fuarı gezdiğimiz zaman ihtisas fuarı olarak Mersin’de ya da Türkiye’nin herhangi başka bir ilinde bu kadar büyük bütçeler harcanan ve bu kadar yatırımlar yapılan başka fuarlar göremezsiniz” diyen Kadirbeyoğlu, Mersin dahil Türkiye genelindeki fuarların artık 7-8 yıl önce İstanbul’da yaptıkları fuarlar seviyesine ve o bütçelere ulaşmış durumda olduğunu ifade etti. Kadirbeyoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Mersin fuarı da bunlardan bir tanesi oldu. Mersin’de son fuar 2010’da yapıldı ve 20 binin üzerinde ziyaretçi sayısı gerçekleşti. Umut ediyorum ki, bu yıl daha fazla olacak; özellikle bu tip fuarlarda 50 bin adetlere ulaşılması gerekiyor. Tüketici açısından bütün modelleri bir arada görebileceği 2 yılda bir yaşanan bir fırsattır bu.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler