ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, düzenli bakım yapılmayan araçlarda yakıt tüketiminin yüzde 20 arttığını söyledi.
Gereğinden fazla boşta çalıştırılan motorun fazla yakıt tükettiğini belirten Kaya, "Uzun süre motoru ısıtmak için çalıştırmayınız. Motorun ısınması için 30 saniye yeterlidir. Motorlar gerçekte hareket halinde daha iyi ısınmaktadır. Ani hızlanma ve fren, motoru yıpratır ve yakıt tüketimini artırır. Otomobili kötü kullanmak çeşitli sistemlere zarar verir. Ekonomik araç kullanımı için düzenli bakım çok önemlidir. Fren, ateşleme, karbüratör, yağlama ve termostat sistemleri bakımsız araçların yakıt tüketimi yüzde 20 artar. Sadece hava filtresinin tıkalı olması bile yakıt tüketiminin yüzde 10 artmasına yol açar. Araç kullanım kılavuzundaki periyodik bakımlara uyulmalı, olağan dışı ses, koku ve sarsıntı tespit edildiğinde araç mutlaka yetkili servisine bakıma götürülmelidir" dedi.
Kaya, araçların içinde ve bagajlarında taşınan gereksiz yüklerin de yakıt tüketiminin artmasına yol açtığını kaydetti.
Otomobillerdeki klimaların motorun gücünden yararlanarak çalıştığını hatırlatan Kaya, şunları söyledi:
"Otomobillerde klimaların gereksiz kullanımı motorun gücünün bir kısmını çalar ve yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Bu yüzden gerekmedikçe klimalar kullanılmamalıdır. Araçtaki elektrikli aygıtlarda mümkün olduğunca az kullanılmalı. Pencereleri kapalı tutmak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Sık sık kısa seyahatlere çıkmak yerine yolculukların birleştirilip program dahilinde yapılması da yakıt tasarrufuna direkt etki etmektedir. Uzun süreli duruşlarda kontak kapatmak, trafiğin yoğun olmadığı saatlerde ve yollarda araç kullanmakta daha ekonomik olacaktır".
Kaya, araca ve motora uygun yakıt seçilmesinin tasarruf sağladığını vurgularken, 'daha kaliteli yakıt, ekonomik ve iyi yakıttır' düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizdi. Yakıtın güvenilir akaryakıt istasyonlarından alınmasının önemine de değinen TEKAM Müdürü Muammer Kaya, "Araçların kullanma kılavuzlarında belirtilen yakıt kullanılmalıdır. Ayrıca, aracın türüne, ağırlığına ve yapısına uygun lastikler seçilerek daha ekonomik sürüş sağlanabilir. Lastiklerin havası düzenli olarak kontrol edilmeli, ne az ne de fazla şişirilmiş lastikler kullanılmalıdır. Az şişirilmiş lastikler aşırı ısınmaya ve deformasyona sebep olduğu gibi yakıt tüketimini de yüzde 1 artırır. Otomobillerin lastikleri ayda en az bir defa kontrol ettirilmeli. Lastik havalarının araç kullanma kılavuzundaki basınç değerlerine göre şişirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.
Kaya, motor, ateşleme, karbüratör, yağlama, fren, hava filtresi, termostat sistemleri bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.