HABER

Otomotiv sektörü 2007 yılı için tedirgin

Otomotiv yetkili satıcıları, 2007 piyasa şartlarından endişe ve tedirginlik duymalarına rağmen 2010'a temkinli ancak daha olumlu ve umutla bakıyor. "Yetkili Satıcıların Memnuniyeti ve Karlılığı" araştırması sonuçlarına göre, yetkili satıcıların gözünde otomotiv sektörünün en önemli sorunlarının başında "rekabet/haksız rekabet geliyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği'nin (OYDER) önderliğinde vdf Otomotiv Finansmanı sponsorluğunda düzenlen "Otomotiv Yetkili Satıcılarının Karlılığı veRekabetin Geleceği" paneli ile "Yetkili Satıcıların Memnuniyeti ve Karlılığı"araştırması sonuçları açıklandı. Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerindenotomotiv sektörüne ilişkin OYDER'in otomotiv yetkili satıcılarının gidere kazalan kar oranlarını ve mutluluklarını değerlendirmek; bunu bilimsel birplatformda yetkililerle paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiği araştırma, yerli ve yabancı sektör temsilcilerinin bulunduğu panel ile masaya yatırıldı.

"YetkiliSatıcıların Memnuniyeti ve Karlılığı" araştırma sonuçlarını açıklayan OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar, "Türkiye iç dinamiklerini, ekonomik göstergeleri, enflasyon vb. ülke risk primini dikkate aldığımızda; yetkilisatıcı karlılıkları kabul edilebilir seviyenin altında kalmıştır." dedi. Bununağırlıklı olarak distribütörün satış hedefleri ve stok baskısındankaynaklandığının altını çizdi.

Otomotiv ve finans sektörü arasındaki ilişkiyi değerlendiren vdf Holding GenelMüdürü Kemal Ören ise, "Ekonominin itici gücü finans kurumları, otomotivsatışlarında da önemli bir rol oynamaktadır. Finans sistemin desteği ile oluşanotomotiv değer zincirinde yüzde 39 payı ile ilk olarak AR-Ge ve satış bulunurkenbunu yüzde 12 pay ile satış sonrası hizmet izlemektedir. Kredi, sigorta ve filo yönetimini içeren yüzde 30'luk payı ise araç kiralama, ikinci el ve aksesuarhizmetleri takip etmektedir" ifadelerini kullandı. Gelişmiş ülkelerde otomotiv ve finans sektörünün el ele hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Kemal Ören,"Türkiye henüz bu beraberliği sağlayabilmiş değil. vdf Otomotiv Finansmanıolarak amacımız otomotiv ve finans sektörünü bir araya getirerek birliktehareket etmelerini sağlamaktır" dedi.

OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Taşar'ın ev sahipliğinde, Ekonomist DenizGökçe'nin moderatörlüğünde 3 Kasım'da TİM Show Center'da düzenlenen paneleRekabet Kurulu Başkanı Mustafa Parlak, CECRA (Avrupa Otomotiv Yetkili SatıcılarFederasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Jurgen Creutzig ve Fransa Renault Yetkili Satıcılar Konsey Başkanı Rene Cedat da panelist olarak katıldı. "Yetkili Satıcıların Memnuniyeti ve Karlılığı" Araştırması Türkiye'de pazar payı en
yüksek oniki markanın 19 ilde bulunan 50 yetkili satıcısında gerçekleştirildi.

OYDER tarafından yaptırılan araştırma sonucunda kar marjlarının sıfıra yakınolduğuna dikkat çekildi. 25 bin YTL'ye satılan bir araç için 4 milyon ABD Dolarıtutarında tesis kurulduğunun ve bir araçtan 150 YTL kazanıldığının altı çizildi.

Yapılan araştırma sonucunda yetkili satıcılar, araç satışlarından, servis veyedek parça gelirlerinde kabul edilebilir kar marjlarının çok altındakalındığını ve uzun vadede bunun otomotiv sektöründe risk taşıdığını söylediler. Araştırmanın özeti şöyle:

"Otomotiv pazarı değerlendirildiğinde, yetkili satıcılar 2007 piyasa şartlarından endişe ve tedirginlik duymalarına rağmen 2010'a temkinli ancak dahaolumlu ve umutla bakmaktadırlar. Blok Muafiyeti Yasası'nın otomotiv sektörüne, yetkili satıcıya ve 2007 yılı rekabet ortamına etkileri konusunda belirsizlik hakimdir. Yetkili satıcılar, distribütör şirketin, finansman ve reklam bölümlerinden aldıkları destekten memnun değillerdir. Yetkili satıcı, distribütörün kendisini gerçek bir iş ortağı olarak görmekte olduğuna inanmamaktadır. Ancak, yetkili satıcıların yüzde 72'si tekrar bayi olsalar mevcut markalarını seçeceklerini ifade ederek, markaya olan bağlılıklarınıortaya koymuşlardır. Bayilerin distribütör şirkette; yetkili satıcılar; araç satışlarından ortalama yüzde 7 yedek parça satışlarından ortalama yüzde 27 karbeklemektedir. Yetkili satıcıların yarısından fazlası şirket operasyonlarında kredi kullanmaktadır. Yetkili satıcıların gözünde otomotiv sektörünün en önemli sorunları şu şekilde sıralanmıştır: Rekabet \ Haksız rekabet; Karsızlık ve kar marjlarının yetersizliği; Vergi sistemi ve yüksek vergiler, ÖTV; Arz talep dengesizliği; Ekonomik istikrarsızlık; Yüksek yatırım maliyeti ve sürekli yatırımlar; Yüksek faizler ve tüketici kredi faizleri; Kalite ve Marka bilinirliği; Özel servisler."

En Çok Aranan Haberler