YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomotiv Sektörü 2013 Yılından Ümitli Değil

Toyota Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Orhan Özer, 2012’de otomotiv sektöründe yüzde 9 düşüş yaşandığını...

Toyota Türkiye Genel Müdür ve CEO’su Orhan Özer, 2012’de otomotiv sektöründe yüzde 9 düşüş yaşandığını belirterek, bu durgunluğun 2013 yılında da devam edeceğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘5. Yönetim Zirvesi’ düzenlendi. Toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Özer, 2013 yılında yeni çıkartacakları Corolla ile ihracatlarının artacağını ifade etti. 2008’den beri krizin olduğunu vurgulayan Özer, “2011 yılın çok iyi geçirdik. 2012'de yüzde 9 civarında ihracatta düşüş yaşandı. 2013 yılının da 2012 yılı ile aynı geçeceğini düşünüyorum. İhracat yönünde bir artış beklemiyorum. Türkiye ekonomisi konusunda çok iyimserim. Toyota olarak 2013te yeni Corolla’mızı üretmeye başlayacağız. İhracatımız çok daha artacak. Otomotiv sektörü ihracatına 2013'te ciddi katkı getireceğiz. Avrupa 2013 yılında ekonomik bakımdan ümitkar mesajlar vermiyor” dedi.

2013’te krize karşı kapasite kullanımlarını arttıracaklarının altını çizen Özer, “Yeni modelle birlikte olması gereken kapasite seviyelerine ulaşacağız. İlave yatırım gerektirecek bir durumumuz yok. Yaklaşık 200 bine yakın kapasitemiz var. Bunu iki vardiyayla tamamlayacağız. İlave üretime ihtiyaç duyulursa 3 vardiyaya çakabiliriz. Kapasite artırımı konusunda bir şey yapmayı düşünmüyoruz, ama iç hacmimiz artacak” diye konuştu.

"PAZARA YÖNELİK KAYNAK KULLANIMI KUYUYA BİR ŞEY ATMAK GİBİ GELİYOR"

"İç piyasayı canlandırmak için yapılan otomobil kampanyalarına devlet vergi indirimi sağlamalı mı?" sorusuna Özer, “Pazarlama konusunda ben tecrübeli değilim. Ben fabrikacıyım. Devletin kaynakları bizim kaynaklarımız. Ülke ekonomisine istihdam, katma değer sağlayacak konulara devletin destek olması gerekir. Vatandaş olarak da böyle düşünmemiz lazım. Yatırım teşviklerine Ekonomi Bakanlığı gayet güzel bir sistem çıkarttı. Biz gayet mutluyuz. Bu yönde yapılan kaynak kullanımları faydalıdır. Bana göre pazara yönelik kaynak kullanımı kuyuya bir şeyler atmak gibi geliyor. Ben gereksiz görüyorum. Pazarın yüzde 70’i ithal araçtır. Kendi sanayiimizi güçlendirmemiz lazım. Bunun için yatırım desteklerine verilen kaynak uygun ve doğrudur. Ben pazara yönelik teşviklerin ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum” şeklinde konuştu.

Yerli otomobil konusunda düşüncelerini anlatan Özer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerli otomobil konusunda sermaye çok önemlidir. Bu işe girerken cesur olmak gerekir. Gazetelerden çıkan tabir doğru. Ciddi şekilde baba yiğit olmak lazım. Ama ben çıkıp üreteceğim diye bakmamak lazım. Ciddi projeler hazırlamak gerekiyor. Üretim, dizayn ve pazarlama ayağıyla güzel projeyle devletin karşısına çıkmak gerekir. Bu durum devletten gerekli desteği alır diye düşünüyorum. Türkiye'nin 2023'te ilk 10 ekonomiye girme hedefi var. Benim tereddüdüm yok. İlk 10 ekonomiye gireceğiz. Zaten geçmiş ve gelecek 10 seneye bakarsak hepimiz aynı fikre geliriz. Böyle bir Türkiye'de kendi markasının olması çok beklenti değil. Doğal bir şey. Türkiye'nin bunu yapacak gücü var. Yapılır mı yapılmaz mı bunu bilemem. Yerli otomobil dediğimizde 100 yerli olmaması lazım. Türkiye'de illa yüzde 100 yapmak diye bir hedef olmamalı. Önemli olan dizaynının ve markanın Türk şirketi tarafından yapılması. Zamanla yerlileşme oranı artabilir. Aracın Türk olması gerekir. Bütün parçaların değil. Bunu da Türkiye'deki yabancı şirketler değil, Türk şirketlerinin yapması gerekir. Yabancı şirketin yaptığı yerli otomobil değildir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler