YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomotivciler Durum Tespiti Yaptı

Bursa TSO Organize Sanayi Bölgesi Otomotiv Kümesi’nde yer alan firmaların uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi amacıyla durum...

Otomotivciler Durum Tespiti Yaptı

Bursa TSO Organize Sanayi Bölgesi Otomotiv Kümesi’nde yer alan firmaların uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi amacıyla durum tespiti ve ihtiyaçlarının belirlendiği ihtiyaç analizi sunuş toplantısı yapıldı. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) yetkilileri tarafından ihtiyaç analizi raporlarının açıklandığı toplantı Bursa TSO OSB’de gerçekleştirildi.

Otomotiv kümesinde yer alan firmaların ihracatlarının artırılması, yeni pazarlara yönlendirilerek, bir iş planı çerçevesinde ihracat stratejilerinin hazırlanmasının amaçlandığı projede, firmaların yetkinliklerinin artırılarak, verimlilik artışı yoluyla kalite ve maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Ekonomi Bakanlığı yetkilisi Kerim Hemdil ve BEBKA uzmanlarının da katıldığı toplantıda konuşan TTGV yetkilisi Deniz Bayhan, otomotiv sektöründe temiz bir çevre ve karbon emisyonu eğilimlerin artık daha önemli hale geldiğini ve çalışmaların bu yönde yoğunlaştığını söyledi. Bu kapsamda alternatif yakıt arayışı, hibrit araç üretimi, daha verimli motor ve aktarma organları ile sofistike emisyon kontrol teknolojilerinin öne çıktığını belirten Bayhan, gelişim sağlanabilecek teknolojileri şu şekilde sıraladı: “Hibritler, biyoetanol, yenilenebilir yakıtlar, optimize yakıtlar, yakıt hücreleri ve hidrojen bileşenleri, güvenlik, hafif araç konseptleri, çok amaçlı teknolojiler, nanotaşıyıcılar ile malzemelerin çok katmanlı korunumu ve elektrikli araç teknolojileri.”

Bayhan, Türkiye’de otomotiv sektöründe ana sanayide 47 bin, yan sanayide 203 bin olmak üzere 250 bin kişinin istihdam edildiğini ve dağıtım, pazarlama, satış ağları ile bu rakamın 400 bini bulduğunu dile getirdi.

TÜBİTAK-TEYDEB DESTEKLERİNDE OTOMOTİV İLK SIRADA

2003-2011 yılları arasında TÜBİTAK-TEYDEB desteklerinde yüzde 26’lık payla otomotiv sektörünün ilk sırayı aldığını kaydeden Bayhan, bu dönemde desteklenen 706 projeye 456 milyon lira kaynak ayrıldığını vurguladı. Bayhan, “Ar-Ge desteklerinde otomotivin ana araştırma alanlarında yüzde 81 ile ‘Yeniliğe Dayalı Rekabet Gücünün Artırılmasına Yönelik’ çalışmalar birinci geliyor. Ardından Enerji ve Çevre Odaklı araştırmalar ile Güvenlik ve Emniyet Odaklı araştırmalar yer alıyor.” dedi.

Durum tespiti ve ihtiyaç analizi sonuçlarını açıklayan TTGV yetkilisi Tülay Akarsu da, otomotiv kümesinde yer alan firmaların Türkiye ortalamasına göre belirli seneleri ve tecrübeleri kat ettiğini söyledi. Firmaların yenilişim faaliyetlerinin çoğunlukla ürün ve süreç geliştirme üzerinde gerçekleştiği bilgisini veren Akarsu, “Avrupa’daki rakiplerin kriz nedeniyle zor durumda olmaları ve yurtdışında doymamış pazarın varlığı hem sektör hem de kümedeki firmalar açısından büyük bir fırsat. Ayrıca ülkemizde kamu destek politikalarının büyük ölçüde otomotiv sektörünü kapsayıcı politikalara dayanması büyük bir avantaj. Bu ortamda firmalar yenilişim ve Ar-Ge eşiğinden atlamak için teknolojiyle birlikte çalışanlara verdiği değeri de artırmalı.” diye konuştu.

Akarsu, otomotiv sektöründe dönemsel olarak yaşanan dalgalanmalar ve Uzakdoğu’nun gittikçe artan rekabet gücünü önemli tehditler olarak sıraladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler