HABER

Otomotivde 2012 hedefi 2 milyon araç üretimi

Otomotivde 2012 hedefi 2 milyon araç üretimi

BURSA (İHA) - Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu ve Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Turgay Durak, gelecek 5 yıl içerisinde 2 milyon araç üretmeyi hedeflediklerini belirterek, 1.5 milyonunu ihraç edip, 25 milyar dolarlık ihracat geliri elde etmeyi planladıklarını söyledi.

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen "Türk Otomotiv Sektörünün Gelişimi" konulu "Çekirge Toplantısı"na katılan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu ve Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Turgay Durak, otomotiv sektörünün tarihsel gelişimi hakkında bilgi verdi.

Son 5 yılda yapılan yatırımlarla, otomotiv üretim kapasitesinin önceden hayal edilemeyen rakamlara çıkarıldığını söyleyen Durak, "Geçen yıl üretilen araç sayısı 1 milyona, ihraç edilen araç sayısı 700 bine çıktı. İhracat rakamı da 14.5 milyar dolar seviyesine çıktı. Bu yılın ilk 4 ayında 336 bin araç üreterek, 5.7 milyar dolar ihracat geliri elde ettik. Bu yılın sonunda 17 milyar dolara ulaşacağız gibi gözüküyor. 2012 yılında 2 milyon araç üretmeyi, 1.5 milyonunu ihraç edip, 25 milyar dolarlık ihracat geliri elde etmeyi planlıyoruz. Sektörde bulunan 250 bin dolaylarındaki istihdamı da 600 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Böylelikle araç üretiminde dünyada ilk 10'a, AB içinde ilk 3'e, AR-GE çalışmalarında da AB içinde ilk 5'e girmeyi istiyoruz" dedi.

Otomotiv dış ticaret dengesinin geçen yıl ilk defa fazla verdiğini ifade eden Durak, Türkiye'de imalat ve ihracat yapan 17 ana sanayi firmasına karşılık, 20 yıllık yedek parçalarıyla komple araç ithal edilen 42 marka bulunduğunu, bu yılın ilk 3 ayında 1.2 milyar dolarlık dış ticaret fazlasının elde edilmesinin önemli bir başarı olduğunu kaydetti. AB ülkelerinde bin kişiye 400-500 araç düşerken Türkiye'de 140 aracın düşmesini Türkiye pazarının doygunluğa ulaştığının göstergesi olduğuna işaret eden Durak,"Bugüne kadar iç pazarda yılda en fazla 750 bin araç satıldığı düşünürsek, Türkiye'de 15 yıllık yeni araç pazarı bulunuyor. Bu da 22 milyon araç demektir. Gelir seviyesi kişi başına 8-10 bin dolar seviyesine çıkarsa iç pazar da hareketlenir" diye konuştu.

Kurumlar vergisi oranlarının kademeli olarak yüzde 20'ye düşürülmesine rağmen, verilen yatırım teşviklerinin azaldığını dile getiren Durak, "Rakip olarak gördüğümüz Orta Avrupa ülkeleri olan Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Polonya ve Romanya'ya bakıldığında, kurumlar vergisi oranları yüzde 15-17 arasında. Ek istihdam, ihracat garantisi verildiğinde 5-10 yıl hiç vergi almıyorlar veya vergi oranlarını önemli şekilde düşürüyorlar ya da belediyelerin vergilerini affediyorlar. Türkiye'de de ihracat ve istihdam garantisi sağlayan yatırımlar için ana ve yan sanayide kurumlar vergisi oranının, yüzde 20'den yüzde 2'ye indirilmesi gerekiyor. Bugüne kadar bu fikri kabul ettiremedik ama bıkmadan usanmadan anlatacağız" şeklinde konuştu.

2 yıl önce çıkan kanunla AR-GE harcamalarının yüzde 40'ının vergiden düştüğünü hatırlatan Durak, bu oranın yüzde 100 olmasını öngören kanun tasarısının, Bakanlar Kurulu'ndan meclis gündemine sunulamadan sonraki hükümet dönemine kaldığını anlattı. Durak, sektördeki katma değeri artırmak için de AR-GE, özgün dizayn, kuvvetli yan sanayi, motor ve aktarım organları ile elektronik aksam imalatına önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler