Özelleştirme İdaresi’nde yapılan otoyollar ve köprüler ihalesini 5 milyar 720 milyon TL ile Koç Holding A.Ş-UEM Group Berhad-Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu kazandı.
Kapalı zarf usulüyle gerçekleşen ihale 3 milyar 830 milyonla başladı. Elemeli ilk tura 5 milyar 630 milyonla devam eden ihaleden ilk çekilen Nurol Holding A.Ş-MV Holding A.Ş- Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş-Kolyon İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş-Fernas İnşaat A. Ş Ortak Girişim Grubu oldu. Açık artırım usulüyle 5 milyar 640 milyon TL veren Koç Holding’e karşı Autostrade Per I’Itailla S.P. A-Doğuş Holding A.Ş-Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş Akfen Holding A.Ş Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi. Özelleştirme İhalesi son fiyat olarak Koç Grubu’ndan 5 milyar 640 milyon TL teklif etti ve Koç Grubu kabul etti.
11 AYDA 740 MİLYON LİRA GELİR SAĞLANDI
Köprü ve otoyollardan bu yılın ilk on bir ayında 331 milyon araç geçti ve 740 milyon lira gelir elde edildi. Yıllık geliri 800 milyon liranın üzerinde olan köprü, otoyollar için 3 konsorsiyum yarıştı. Türkiye'de, yılın 11 ayında köprü ve otoyollardan 331 milyon 148 bin 23 araç geçerken, araç geçişinden toplam 740 milyon 595 bin 333 lira gelir elde edildi. Bu gelirlerin 195 milyon 312 bin 128 lirası Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden elde edilirken, 545 milyon 283 bin 205 lirası ise otoyollardan sağlandı. 2011 yılında ise köprü ve otoyollardan toplam 349 milyon 847 bin 151 araç geçmiş, bu araçlardan toplam 732 milyon 681 bin 161 lira gelir elde edilmişti.
Özelleştirme işlemi, toplam 1975 km uzunluğundaki otoyol ve köprüleri kapsıyor. Yapılacak özelleştirmede, işleticinin uyacağı minimum bakım, onarım ve işletim esasları belirlenecek, Karayolları Genel Müdürlüğü denetleyici kuruluş olarak işletim süresi boyunca devrede kalacak. Geçiş ücretleri, sözleşmelerde belirlenen oranlarda uygulanacak. Fiyat artışında otoyol ve köprü geçiş ücretleri esas alınarak, sadece sözleşmelerde belirlenecek olan ücret artış oranları uygulanabilecek.
İhaleye katılacak olan 3 konsorsiyum şu şekilde gerçekleşti: "Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu", "Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu" ve Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu"
ÖZELLEŞTİRME İLE KAZALARIN AZALMASI BEKLENİYOR
Söz konusu otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesiyle; elde edilecek özelleştirme bedelinin yanısıra, teknoloji transferi, verimlilik artışı, kaza oranlarında azalış, zaman ve yakıt tasarrufu, çevre kirliliğinin azaltılması gibi faydalar bekleniyor.
İŞTE O YOLLAR
İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, Edirne- İstanbul Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir- Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu,
Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz