HABER

Oy ve Ötesi: Herkesin ne yaptığımızdan haberi var

Oy ve Ötesi sözcüsü Sercan Çelebi ile kuruluş hikayelerinden 1 Kasım Genel Seçimlerine kadar geçen süre zarfında neler yaptıklarını konuştuk.

Oy ve Ötesi: Herkesin ne yaptığımızdan haberi var

​​Tüm siyasi partiler ile temasa geçtiklerini vurgulayan Çelebi, “bazı siyasi partiler her ne kadar demokratik hareketleri destekleseler de buna gerek olmadığını söylerken bazı siyasi partler bu işe daha yoğun destek veriyor” dedi.

Oy ve Ötesi platformu nasıl kurulmuştur?

Oy ve Ötesi 2013 aralık ayında kuruldu. İlk zamanlar bir arkadaş grubuyduk şimdi ise bir derneğiz. Seçim gününün biraz daha şeffaf ve katılımcı bir ortamda geçmesi için, seçim gününden sonra aklımızda herhangi bir tereddüt kalmaması için kurduk derneği. Oy ve Ötesi olarak bu güne kadar 4 seçim gözlemledik.

Amacımız hem seçim gününü hem de sonrasındaki işlemleri sivil toplumun gözetimi altında gerçekleşmesini sağlamak. Tarafsız ve bağımsız bir platform olarak ikinci bir göz olmak...

7 Haziran Genel Seçimleri sonrasında gönüllü sayınızda nasıl bir değişiklik oldu?

Aslında bu kadar kısa bir sürede tekrar seçim olunca biz de endişelendik. Ama sayılara baktığımız zaman bizi mutlu eden bir tablo görüyoruz. 7 Haziran Genel Seçimleri’nde toplam 55 bin gönülümüz vardı. Gönüllülerimizin yarısı seçime son on gün kala gelmişti. Bu günkü tabloya baktığımızda sistemimizde 48 bin 500 kişi var. Dolayısı ile insanların daha motive olduğunu daha dört kolla bu işe sarıldıklarını görüyoruz. 7 Haziran’da yarattığımız başarı hikayesini 1 Kasım’da da tekrarlayacağız gibi duruyor.

İlk etapta “acaba ne olucak, insanlar tekrar gelicek mi?” diye. 7 Haziran’dan sonra bir anket yapmıştık. 10 bine yakın gölllümüzün katıldığı ankatte katılımcıların %98’i o gün bir fark yarattıklarını ve tekrar görev almak istediğini belirtti. Dolayısı ile hem etki anlamında hem yaygınlık anlamında 1 Kasım seçimlerine daha iyi hazırlanıyor olacağız.

"Sandık başında durma hakkımız var"

Siyasi partilerin size bakış açısı neler?

En çok dikkat ettiğimiz şey ilk günden itibaren Oy ve Ötesi’nin tarafsızlığının ve bağımsızlığının altını çizmekti. Bunuda sözde değil özde yapmak için bütün siyasi partilerle görüştük. Bazı siyasi partiler buna gerek olmadığını söyledi. Bazı siyasi partiler ise bu işe daha yoğun destek veriyor. Ama önemli olan şu; herkesin ne yaptığımızdan haberi var. Yaptığımız şey, 298 sayılı seçim kanunun sahaya yansıtılmasıdır. Çünkü bazen şöyle şeyler duyuyoruz: Oy ve Ötesi sandıkların başında ne yapıyor?

Aslında sandığın başında olan Oy ve Ötesi değil. Sandığın başında olan, seçim kanununda gözlemcilik ve müşahitlik yetkisini kullanan gönüllülerimiz. Dolayısıyla her siyasi partinin ne kadar orada olmaya hakkı varsa, bizim gönüllülerimizinde o kadar hakkı var. Seçim günün daha şeffaf ve daha adil bir ortamda gerçekleşmesi için çalışıyorlar.

"Mücahit değil müşahit yönlendiriyoruz!"

Müşahitlerin seçim öncesi son olarak ne yapması gerekiyor?

Gönüllülerin kanunu ve genelgeyi bilerek, neye itiraz etmeleri gerektiğini, neyi gözlemleri gerektiğini ve hangi şekilde müdahale edeceklerini bilmeleri çok önemli. Hep söylediğimiz bir şey var, sandık başına mücahit değil müşahit yönlendiriyoruz. Türkiyenin pek çok yerinde sandıklar sorunsuz işleyebiliyor. Ama ufak tefek farklılıkların çok büyük hikayelere yol açabileceğini biliyoruz. Bir kaç yüz oyun değişmesi doğrudan milletvekili dağılımına etki edebiliyor. Oy ve Ötesinin fark yaratmasının da temel dayanağı gönüllülerin eğitimli ve uzlaşmacı bir şekilde sandık başında bu görevi yerine getirmelerinden geçiyor. Dolayısıyla yapmaları gereken birinci şey eğitim almaları. Seömenlerin 3’te 2’sini hedefliyoruz. Tahmin ediyoruz ki 70-80 bin gönüllü ile bu işi sürdüreceğiz. oyveötesi.org’da videolarımız var onları izlemlerini mutlaka tavsiye ediyorum.

PROGRAMIN TAM KAYDI

Oy ve Ötesi'nden iddialara yanıt

Oy ve Ötesi, karalama ve tehditlere yanıt verdi. Dernek gönüllüleri için bazı medya organlarında bu hafta "hapse tıkılmaları" çağrısı ile "FETÖ bağlantılı" suçlaması yer almıştı. Bazı gazeteler de FETÖ, PKK, DHKP-C ve Doğan Grubu 'ittifakının' Oy ve Ötesi üzerinden 'karanlık bir planı' devreye soktuğunu ileri sürmüştü.

Oy ve Ötesi Yönetim Kurulu imzalı açıklama şöyle:

Birkaç gündür çeşitli mecralarda derneğimiz ve faaliyetlerimizle ilgili gerçek dışı, haber ve yazılar yayınlanmaktadır.

Bunlar her seçim öncesi maruz kaldığımız, Oy ve Ötesi’ni taraf gösterme amacı güden hareketlerdir. Ayrıca, geçmiş seçimlerde de tecrübe ettiğimiz üzere, beklediğimiz ve hazırlıklı olduğumuz bir gelişmedir.

Tarafsızız, kararlıyız ve bu tür haberler karşısında sakinliğimizi koruyoruz. Bizim amacımız tartışmak değil, yasal hakkımızı kullanarak oylarımıza sahip çıkmaktır. Bu hakkımızı kullanmaya hazırlanırken, gerçek dışı yaklaşımları odağımıza almayacağız.

Tarafsızlık gibi, şeffaflık da kıymet verdiğimiz bir değerimizdir.

Bağımsız bir denetim firması tarafından yapılmış olan, her kişinin rahatlıkla ulaşabileceği, internet sayfamızda kamuya açık bir şekilde paylaştığımız, gelir kaynaklarımızı belirten, mali denetim raporumuzu da bu vesileyle sizlere hatırlatmak isteriz.

Ayrıca her zaman vurguladığımız şeffaflık ve tarafsızlık ilkelerimiz gereği, tamamen objektif verilerle hazırlanmış olan, "7 Haziran 2015 Seçim Değerlendirmesi" raporumuz da, herkesin incelemesi için internet sayfamızda mevcuttur.

Seçim gözlemciliği, 298 sayılı seçim kanunu kapsamında vatandaşların yasal bir hakkıdır. Bu hak kapsamında müşahitlik görevimizi yerine getireceğiz.

Dernek yönetimi olarak söz konusu haberlerle ilgili gelişmeleri takip ediyoruz.
Çizdiğimiz yolda, gerekenleri yaparak sakin ve kararlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler