İSTANBUL (İHA) - Çocuklarda görülen birçok hastalığa sebep olabilecek mikropların yaşam alanlarının yanı sıra, oynadıkları oyuncaklara da yerleşebildiğini belirten uzmanlar, oyuncaklardan bulaşabilecek hastalıkları önlemek için bir takım önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Oyuncak alırken kolay temizlenebilir olanlar arasından seçim yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, henüz bebek bezi kullanan çocukların sadece yıkanabilir oyuncaklarla oynamasını tavsiye etti. Küçük çocuklar genellikle oyuncaklarını ağızlarına götürdüklerinden oyuncakların, bir başka çocuk kullanmadan önce iyice yıkanması ve dezenfekte edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, "Oyuncak alınırken bu sebeple kolay temizlenebilir olanlar arasından seçim yapılmalı. Çocuğunuz oyuncaklarıyla oynadıktan sonra onları kirli oyuncuklar için ayırdığınız ve çocukların ulaşamayacağı yere koyduğunuz bir kutuya alın.
Uygun bir vakitte temizledikten sonra temiz oyuncakların durduğu diğer kutuya aktarın. Sert plastikten yapılmış oyuncaklar sıcak sabunlu su ile iyice ovalayarak yıkanmalı. Oyuncakların üzerindeki girintilere ulaşabilmek için bir fırça kullanılmasında yarar var. Daha sonra temiz su ile durulanmalı. 10 ila 20 dakika çamaşır suyu ile hazırlanan karışımda bekletilmeli, 2.5 litre soğuk musluk suyuna 10 mililitre çamaşır suyu katılarak sonra durulanabilir. Çamaşır makinesinde yıkanabilen bez oyuncakları veya bulaşık makinesinde yıkanabilen sert plastik oyuncakları ayrıca dezenfekte etmek gerekmiyor" dedi.
"Çamaşır suyu musluk suyu dışında hiçbir maddeyle karıştırılmamalı"
Uzmanlar, henüz bebek bezi kullanan çocukların sadece yıkanabilir oyuncaklarla oynaması tavsiye ederek, "İçi doldurulmuş oyuncaklar tek çocuk tarafından kullanılmalı ve en az haftada bir kere çamaşır makinesinde yıkanmalı. Daha büyük çocuklar oyuncakları ağızlarına sokmadıklarından oyuncakların haftada 1 sabunlu su ile yıkanması, su ile durulanması ve açık havada kurutulması yeterli. Ayrıca dezenfekte etmek gerekmiyor. Çocukların içine girip oynadığı su dolu oyuncak havuzlar, leğenler veya küvetler de mikropların barınması için çok elverişli. Bu nedenle çocuklar bu tip su dolu havuzlara girmeden önce mutlaka klorlu bir çamaşır suyu ile temizlenmesi lazım. Bu havuzlarda kullanılan oyuncaklar da çamaşır suyu çözeltisi ile dezenfekte edilmeli.
Su dolu havuzlarda çocukların süngerden yapılmış oyuncaklarla oynamasına izin verilmemeli. Süngerin temizlenmesi zordur ve mikropların barınması için uygun bir ortamdır. Vücudunda açık yara olan çocukların bu tür havuzlarda oynaması sakıncalı. Çocukların bu havuzlarda su da yutmaması gerekiyor" açıklamasında bulundu. Dezekfeksiyonun önemine de değinen uzmanlar, "Dezenfeksiyon solüsyonu olarak hazırlayacağınız çamaşır suyu ve musluk suyu karışımı, gün sonunda özelliğini yitirir. Bu sebeple bu solüsyondan her gün taze olarak hazırlanmalı. Çamaşır suyu musluk suyu dışında hiçbir maddeyle karıştırılmamalı. Karıştıracağınız diğer bir madde ile tepkimeye girerek zehirli gaz yayılmasına sebep olabilir. Ayrıca dezenfektan solüsyon çocuklardan ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalı" ifadelerini kullandı.