Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Samsun Şubesi Diş Teknisyenleri Sektör Sorumlusu Adnan Öz, aile diş hekimliğinin Samsun’da da bir an önce uygulamaya konulmasını istedi.
ASKON Samsun Şubesi Diş Teknisyenliği Sektör Toplantısı ASKON toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Samsun Diş Teknisyenleri Derneği Başkanı Osman Kıran ile yönetim kurulu üyeleri ve Samsun’da faaliyet gösteren laboratuvar sahipleri katıldı. Toplantıda mesleğin geleceği, sıkıntıları ve yapılması gerekenler ile alınacak tedbirler konuşuldu.
ÖZ: DİŞ TEKNİSYENLİĞİ MESLEK LİSESİ ŞART OLDU
ASKON Samsun Şubesi Diş Teknisyenleri Sektör Sorumlusu Adnan öz, diş teknisyenliği sektörünün kalifiye eleman sıkıntısının çözülebilmesi için acil tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi.
Sekiz yıllık zorunlu eğitimin sonucu olarak çırak bulmada sıkıntı çekildiğini belirten Öz, "Bu zorluk zorunlu eğitimin liseyi de kapsamasıyla daha da zorlaşacaktır. Teknisyenlik mesleğinin üniversitelerde gerek altyapı yetersizliği gerekse belirli bir yaşın üzerindeki insanları el becerisini kazanma zorluğunu da göz önüne alırsak mutlaka ihtiyaca göre, diş teknisyenliği meslek lisesi açılmalıdır.” dedi.
İNSANA YARAŞIR ÇALIŞMA ŞARTLARI İSTİYORUZ
Mevcut sistem içerisinde diş teknisyenlerinin zararına iş yaptıklarını ve günü kurtarmak için çok düşük karla çalıştıklarının altını çizen ASKON Diş Teknisyenleri Sektör Sorumlusu Öz, sözlerine şöyle devam etti: “Meslektaşlarımız iki misli çalışıyor olmasına rağmen sistemin getirdiği zorluklardan dolayı, sürdürülebilir bir çalışma ve yaşama şartlarına sahip değiller. İnsana yaraşır bir çalışma ortamı ve çalışma saati düzenlemesi sağlanması için hükümetin yaşadığımız sıkıntıları görmesini bekliyoruz.”
Hükümetin açıkladığı aile diş hekimliğine yönelik pilot il arasında Samsun'un da olması gerektiğini savunan Öz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Samsun'da da uygulamaya 2012 yılının başında ya da 2012’nin ikinci yarısında geçilmeli. Bu uygulamada diş tedavilerinin kapsama alınmasını, vatandaşlarımızın tedavi hizmetlerine daha çabuk ve daha kolay ulaşması için gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu durum anayasanın eşitlik ilkesine göre de gerekli ve zorunludur. Yani gözü ya da kulağı rahatsız olan vatandaş nasıl özel hastanelerden hizmet alabiliyorsa diş hastalıklarında da özelden hizmet alabilme yolunun açık olması gerekmektedir. Böylece kamuda çalışan sınırlı sayıda diş hekimiyle yürütülemeyen 72 milyon vatandaşa hizmet yükü kısmen hafifletilmiş olur. Bilinmelidir ki, kamuda çalışan diş hekimlerinin iş temposu çok yıpratıcı ve devam ettirilemez bir durumdadır. Özel sektörden hizmet alımının yolunun açılmasıyla hem kamu hem de özel sektör bir nebze de olsa rahatlayacaktır.”
Ayrıca Öz, yakın bir zamanda Türkiye’de bütün diş teknisyeni, oda ve dernek başkanlarını ve sektörün öncülerini Samsun'da ağırlayarak daha geniş kapsamlı bir toplantı yapıp, burada hazırlanacak raporları yetkililere sunacaklarını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz