Dilimizin bu kadar zengin olmasının altında yatan ana etkenlerden biri birleşik sözcüklerin varlığıdır. Kimi birleşik kelimeleri yazıya dökerken ayrı, kimilerini ise bitişik yazmamız gerekmektedir. Bu noktada hangi sözcüğün bitişik, hangi kelimenin ayrı yazılması konusunda tereddüt yaşanabilmektedir. Öz eleştiri sözcüğü de yazımında ikilem yaşanan kelimelerden biridir.
Öz eleştiri kelimesi, günlük konuşmalarda ve yazışmalarda karşımıza sıklıkla çıkan sözcüklerden biri olmaktadır. Öz ve eleştiri sözcüklerinin yan yana gelmesiyle ortaya çıkan bu kelimenin yazımında yaygın olarak imla hatası yapılır. Öz eleştiri yazımı hususunda ikileme düşüldüğünde sözlük siteleri yardımımıza koşmaktadır.
Gerek sözcüklerin yazımı gerekse okunuşları ile ilgili en güncel bilgileri sunan sözlük sayfalarının başında Türk Dil Kurumunun TDK sözlükleri sayfası gelir. TDK sözlükleri sayfası içerisinde kelimelerin yazım şeklinden okunuşlarına, hangi anlama geldiğinden kökenin ne olduğu bilgisine kadar pek çok önemli bilgi mevcuttur. Bu bağlamda öz eleştiri TDK’ye göre anlamı şöyledir:
İnsanlar bazı durumlar karşısında kendileri ile ilgili bazı yargılara varabilmektedir. Bu yargılar veya hükümler kişilerin kendi kendine yaptıkları bir analiz olduğundan öz eleştiri olarak ifade edilmektedir. Bu kelime “öz” ve “eleştiri” olmak üzere 2 sözcükten meydana gelir. Bu sözcük aynı zamanda bir birleşik kelime olarak da bilinmektedir. Öz eleştiri sözcüğü birçok kullanıcı tarafından yazıya aktarılırken “özeleştiri” şeklinde yazılmaktadır. Bu noktada kullanıcıların aklına öz eleştiri bitişik mi yazılır konusu gelebilmektedir.
Türk Dil Kurumuna ait yazım kuralları başlığı bünyesinde var olan bilgiler ışığında birleşik sözcükler bir araya gelirken bu sözcüklerin herhangi birinde mana bozulması olmuyorsa, bu kelime her daim ayrı yazılır. Yani öz eleştiri kelimesi de her zaman “öz eleştiri” şeklinde ayrı yazılmalıdır. Buna göre öz eleştiri doğru yazılışı şu şekildedir: