Aksiyon Dergisi Ekonomi Editörü Zafer Özcan, dünya ekonomilerindeki krize rağmen başarılı performansıyla dikkat çeken Türk ekonomisinin model alınır hale geldiğini söyledi. Mali disiplin, bütçe gerçekleşmeleri ve istihdam rakamlarıyla AB ve OECD ülkeleri arasında zirveye oturduğunu ifade etti.
Dünya genelinde ve AB'deki kırılganlığın doğurduğu kaygılarla girilen 2012 yılında ekonominin izleyeceği seyir, İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD)'nin düzenlediği "Türk ve Dünya Ekonomisinde Gelişmeler, 2012 Öngörüleri" adlı konferansla masaya yatırıldı. Gediz Üniversitesi Çankaya Yerleşkesi'ndeki düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan İGİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Timuroğlu, Türk ekonomisinin kendisi için bilinen bütün ezberleri bozduğunu söyledi. Bu yıl, geçen birkaç yılın aksine daha itidalli bir büyüme rakamı öngördüklerini belirten Timuroğlu, "Büyüme hızındaki düşüşün, cari açığa olumlu yansıyacağını söyleyebiliriz. Mali disiplin ve bütçe gerçekleşmeleri konusunda Avrupa’dan çok daha iyi bir yıl yaşacağız. Uluslararası para çevrelerinin TL’ye güveni, dövizin geçen yıl olduğu gibi ciddi bir çıkış yapamayacağını göstermektedir. Hazine ve dış ticaret dengeleri açısından hassas bir konu olan döviz kurlarında sıradışı bir hareketliliğe sıcak bakmadığımızı ifade etmek istiyorum. Türk ekonomisinin yarım asırlık gerçeği olan enflasyonla mücadele ulaşılan başarıyla bir iki nesil sonra tek haneli rakamlarla tanışmıştık. Geçen yıl yüzde 10’u aşan enflasyonda, bu yıl yine tek haneli bir yıl geçireceğimizi tahmin ve ümit ediyoruz. Enflasyondaki düşüşün, beraberinde faizlerde düşmeyi getireceğini de ifade etmek istiyorum.” dedi.
Konferansta konuşan Özcan ise dünya ekonomilerini sarsan krizden en az etkilenen Türk ekonomisinin, istikrarlı gelişimini sürdüreceğini söyledi. Büyümede hızlanmanın kontrollu olarak yavaşlatılacağını ifade ederek, "Kriz etkilerini sürdürürken ekonomi yönetimi, ihtiyatlı davranarak geçen yıla oranla daha düşük büyüme politikasını tercih ediyor. Bu şekilde cari açıkta makasın daralması ve enflasyonda yeniden tek haneli rakamlara ulaşılmasını bekleyebiliriz." şeklinde konuştu. Koalisyon hükümetli yılların ekonomide meydana getirdiği yıkımın yaralarını 2002'de sarmaya başlayan Türk ekonomisinin dünyada örnek gösterilir hale geldiğini vurgulayan Özcan, bir dönem bağımlı olunan IMF’nin, artık Türkiye ekonomisi için aktör olmaktan çıktığını kaydetti. Özcan, “Bir dönem krizlerle anılan Türk ekonomisindeki istikrarlı yükseliş grafiği, güven ve prestiji arttırıyor. Dünya ekonomileri krizdeyken yakaladığımız ivme ve istikrar, özellikle Avrupa’nın hayranlığını kazanıyor. Hazine yönetiminin kararlı duruşuyla yıllar sonra tek haneli enflasyonla tanıştık. Bütçe verilerimiz, Avrupa ve OECD ortalamalarının çok üzerinde gelişim kaydediyor. Büyümeye paralel artan istihdamın Avrupa’da örneği yok. Dünya ekonomisinde eksen, batıdan doğuya kayıyor ve bu süreçte Türkiye önemli bir aktör." dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz