YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Özçatalbaş: Antalya'nın Kırsal Kalkınma Hibe Programı'na alınmaması büyük kayıp

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, 2011 yılı...

Özçatalbaş: Antalya'nın Kırsal Kalkınma Hibe Programı'na alınmaması büyük kayıp

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, 2011 yılı Kırsal Kalkınma Hibe Programı (IPARD) içine Antalya'nın alınmamasının çok büyük eksiklik olduğunu söyledi.
Türkiye’de kırsal alanda turizmi geliştirme projelerinde üst destek sınırı 200 bin euro olduğunu belirten Kırsal Alan Turizmi Uzmanı Prof.Dr. Orhan Özçatalbaş, yaptığı açıklamada kırsal turizme yönelik hibe alacak illerin Amasya, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Kahramanmaraş, Kars, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon olduğunu kaydetti. Kırsal alan turizm teşviklerinde ele alınan kriterlerin rasyonel olarak objektif kriterlere dayandırılarak yapılmasının ülkedeki potansiyelin tam olarak değerlendirilmesi için zorunlu olduğunu belirten Özçatalbaş, deniz, kum ve güneş turizmi yanında Antalya ilinin kırsal doğal zenginliği göz önüne alındığında destek kapsamına alınmamasının zaruriyet arz ettiğini ifade etti.
Antalya'nın Manavgat, Alanya, Kaş, Korkuteli, Elmalı, Gazipaşa, İbradı, Akseki, Serik, Gündoğmuş ve Ormana beldesinde kırsal alan turizminin altyapı oluşturulması ve gelişmesi için Antalya milletvekillerine büyük iş düştüğünün altını çizen Özçatalbaş, siyasilerin Antalya bölgesinin çok büyük kırsal turizm potansiyeline sahip olduğunun hiçbir zaman akıldan çıkarılmaması gerektiğini kaydetti. Özçatalbaş sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya ilinin mutlaka hibe desteği kapsamına alınarak her bir girişim için 200 bin euro destekten yararlanılmasının gerekli olduğuna inanıyoruz. Hatta bu dönemde gerekli desteğin alınmamış olması da önemli bir eksikliktir. Antalya kamuoyunun ve vekillerin konu üzerinde durarak konuya gerekli ilgiyi göstermeleri kuşkusuz önemli olacaktır. Özellikle doğal ve tarihi zenginlikleri, yayla kültürü ve ikinci konut edinme taleplerinin yüksekliği gibi nedenlerle Korkuteli, Elmalı, Manavgat, Gazipaşa, İbradı, Akseki, Gündoğmuş ve Kaş gibi ilçelerde önemli bir kırsal turizm potansiyeli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için Antalya’nın destek kapsamına alınarak yerel girişimin canlanmasına katkıda bulunulabilir."

ALMANYA KIRSAL ALAN TURİZMİNDE DÜNYADA LİDER ÜLKE
Avrupa’da bulunduğu dönemlerde İtalya, İsviçre, Almanya, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Portekiz gibi ülkelerde kırsal turizmin kırsal alandaki etkisini görmek ve incelemek üzere geniş çaplı araştırmalar yaptığı bilgisini veren Özçatalbaş, örneğin İsviçre’nin Goms bölgesinde 1970’li yıllarda tarımın kırsal ekonomideki ağırlığı yüzde 80’in üzerinde iken, 2000 yılında bu rakamın yüzde 10'un altına düştüğünü söyledi. Hizmet sektörünün payı ise kırsal turizm gibi etkinlikler nedeniyle yüzde 70’lerin üzerine çıktığına dikkat çeken Özçatalbaş, Portekiz’de Douro havzasında, Macaristan’da profesyonelce yapılan günübirlik köy düğünü (village wedding ceremony) ve Polonya’da organik tarımın faaliyetlerinin bu ülkelerde kırsal alan turizmini çok canlı tuttuğunu kaydetti. Özçatalbaş, "Almanya’da binin üzerindeki kırsal turizm noktasının çok önemli bir bölümünde iç turizm hakimdir. Yalnızca yüzde 5'i kadarı dış turizme yöneliktir." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler