ANKARA (İHA) - Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Arıkan, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından yayımlanan ve basında yer alan "Türkiye Eğitim Harcamaları" araştırmasıyla ilgili bir açıklama yayınladı.
Arıkan, DİE'nin araştırmasıyla ilgili olarak "Verilen sayının tamamının özel dershanelere ait gibi algılanması karşısında kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve yanlış anlaşılmayı düzeltmek amacıyla bu açıklamaya ihtiyaç duyulmuştur" diyerek, özel dershanelere giden öğrenci sayısı, ders fiyatları verilerine dayalı olarak yıllık bilonçoyu ortaya çıkardı.
Arıkan, Özel dershanelerin cirosuyla ilgili olarak, üniversiteye hazırlık 400 bin, LGS'ye hazırlık 150 bin ve ara sınıf için 50 bin öğrencinin dershaneye gittiğini belirterek, "Ülke genelinde üniversiteye hazırlık lise giriş kursu yapan dershanelerin bir öğrenciden aldıkları ortalama brüt kurs ücretleri ve yıllık kurs ücretlerinin toplamı 506 milyon dolardır. Bu miktarın yüzde 18'i KDV olarak 91 milyon dolar yapar. Devlet vergi için 114 bin dolar, gelirler ve kurumlar vergisi dışında devlete ödenen miktar 205 bin dolardır. Geri kalan miktar ise personel ücreti, kira, matbaa ve öğrencilere verilen kitap, dergi test ile diğer cari giderlere kullınılmaktadır" dedi. Arıkan açıklamasında özel ders ve kaçak ders bürolarının cirosuna dikkat çekti. Arıkan, özel ders ve kaçak büroların cirosunun 400 bin dolar olduğunu belirterek, devletin denetim ve gözetiminde olmayan, gayri yasal faaliyet gösteren özel ders ve kaçak bürolar ile test bürolarının cirosunun tamamının kayıt dışı olduğunu bildirdi.