Kültür ve Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay, 6 Ağustos 2012 tarihinde ziyaret ettiği Ayasuluk Kalesinin 15 Nisan 2013 tarihinde turizm sezonuyla birlikte ziyaretçilerle buluşacağını açıklamıştı. Ancak Kültür ve Turizm Bakanının değişmesi nedeniyle bu açılış yapılmadı. 2012 yılı sonu itibariyle çalışmaları tamamlanan Ayasuluk Kalesi şimdi yeni Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatını bekliyor.
2007 yılından bu yana Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi ve Ayaysuluk Kalesi Kazı Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı başkanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve desteğinin yanı sıra, Selçuk Belediyesi tarafından 2008-2011 yılları arasında verilen işçi ve malzeme desteği ile gerçekleşen kalenin sur duvarlarının onarım çalışmaları, 2012 yılı sonu itibariyle tamamlandı. 2007 yılında başlanan kazı ve onarım çalışmalarının 2012 yılı sonuna kadar bitirilip, kalenin ziyaretçilere açılacağını hedeflediklerini ve şu anda Ayasuluk Kalesi'nin ziyaretçilere açılabilir durumda olduğu müjdesini veren Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Büyükkolancı, "6 Ağustos 2012 tarihinde Kültür ve Turizm eski bakanı Ertuğrul Günay, kaleye gelerek son incelemeleri yerinde görerek yapmıştı. İnceleme sonucunda Bakan Günay, 2013 yılı turizm sezonunun Ayasuluk Kalesi'nde açılacağını söylemişti. Ancak bakan değişmesi nedeniyle, yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'in öncelikleri olduğu için henüz Selçuk ilçesine gelemedi ve ziyaretçiyle buluşmaya hazır olan kalenin kapıları açılamadı" dedi.
Ayasuluk Kalesi'nde yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarından bahseden Kazı Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, 5 yıl içerisinde Ayasuluk kalesi içinde yer alan St. Jean Kilisesi kazı ve onarım çalışmaları sırasında 2010 yılında MS 7. Yüzyıl’da Efes’ten St. Jean Kilisesi yakınına taşınan Piskoposluk Sarayı’nın ortaya çıkarıldığını, bu kapsamda Aydınoğulları Beyliği’nin Ayasuluk kentini aldığı tarih olan 1310 yılında inşa edilen üç konut ve bir işlikten oluşan toplam 12 odanın açığa çıkarıldığını söyledi. Yapılan kazı çalışmalarında yine Osmanlı dönemindeki yol güzergahlarının ortaya çıktığını hatırlatan Büyükkolancı, "2007 yılında verdiğimiz sözümüz, 2012 yılı sonunda gerçekleşmiş oldu. 2013 yılı kazı ve onarım programına göre Kaledeki acil onarım çalışmalarımız 15 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında 2013 tarihleri arasında Efes Müzesi işbirliği ile gerçekleştirildi. Bu çalışmalar kapsamında 1700 yıllarına inen Kale içerisindeki taş döşemeleri ortaya çıkardık ve sarnıçlarda koruma amaçlı onarım çalışmaları yapıldı. 25 Haziran 2013 tarihi itibariyle de öğrenci ve diğer üniversitelerden gelen Öğretim Üyeleriyle birlikte yoğun kazı ve onarım çalışmalarına başladık" diye konuştu.
Yaklaşık 30 kişilik bir ekiple çalışmalara başladıklarını belirten Büyükkolancı, yine 30 kişilik işçi ve usta grubuyla 15 Eylül 2013 tarihine kadar bu çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Büyükkolancı, "Geçen yıldan kalan ödeneklerimizle birlikte bu yıl da yine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aktarılan ödeneklerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda Kalenin kazı ve onarım çalışmalarına büyük destek veren Selçuk Belediyesine ve Kültür ve Turizm Bakanlığına çok teşekkür ediyoruz" diyerek, hazır olan kalenin bir an önce ziyaretçisiyle buluşmasını diledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz