HABER

Özel güvenlik hizmetinde yeni dönem

ANKARA (İHA) - Özel güvenlik hizmetinde yeni bir dönemi başlatacak olan ve güvenlik işinin daha da özelleştirilmesini öngören yasa tasarısı TBMM'ye gönderildi.

Tasarıyla toplumun ihtiyacı olan yetişmiş özel güvenlik elemanı ihtiyacının karşılanması, koruma ve gözetim hizmetlerinin kamunun denetiminde kısmen özelleştirilmesiyle birlikte, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında kadro yığılmalarının önlenmesi, istihdamın artırılması, devletin giderlerinin azaltılması, vergi gelirlerinin artırılması ve daha güvenlik ve daha huzurlu bir toplum olma yolunda önemli yararlar sağlaması hedefleniyor.

Hükümet, 'Bazı Kurum ve Kuruluşların korunması ve Güvenliklerinin sağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Kanunun adı 'Bazı Kurum, Kuruluş ve Kişilerin Korunması ve Özel Güvenlik Teşkilatları Kurulması Hakkında Kanun' olarak değiştirilirken, kanunun amacı şöyle belirtildi:
"Bu kanunun amacı milli ekonomiye veya devletin savaş gücüne katkısı bulunan, kısmen veya tamamen yıkılmaları, hasara uğratılmaları veya geçici dahi olsa çalışmadan alıkonulmaları ülke güvenliği, ülke ekonomisi, kamu düzeni, genel asayiş ve toplum hayatı bakımından olumsuz sonuçlar doğuracak, kamuya veya özel kişilere ait kurum ve kuruluşlar ile ilgili mevzuata göre haklarında koruma kararı alınan kişiler ve geçici olarak korunma istekleri uygun görülen kişi, kurum ve kuruluşların sabotaj, yangın, hırsızlık, soygun, yağma, yıkma, zorla işten alıkoyma, sağlıklarının ve vücut bütünlüklerinin tehdit ve tehlikelere karşı korunması ve güvenliklerinin sağlanmasıdır."

Yasaya göre belirtilen amaçlar doğrultusunda baraj, enerji santralleri, rafineri, enerji nakil hatları, akaryakıt nakil, depolama, yükleme tesisleri ve benzeri yerlerle kamu veya özel kurum ve kuruluşlarınca işletilen hava meydanı, liman, deniz limanları, tarihi eserler, ören yerleri, toplu konut alanları, siteler, açık-kapalı müzeler, eğitim öğretim kurumları, her türlü sanayi ve ticari işletmeler, turistik tesisler, sağlık tesisleri, genelevler, her türlü spor müsabakaları, sahne gösterileri, toplantıların yapıldığı yerler, ilgili mevzuata göre haklarında merkez veya il koruma komisyonu tarafından koruma kararı alınan kişiler ile geçici olarak korunma istekleri uygun görülen kişi, kurul ve kuruluşlar korunacak.

KAPALI ÇARŞILARDA ÖZEL GÜVENLİK TEŞKİLATI KURULABİLECEK

Şehirlerde kapalı çarşı veya sorumlusu bilinmeyen benzeri yerlerde bu kanun hükümleri çerçevesinde özel güvenlik teşkilatı kurulabilecek. Bu özel güvenlik teşkilatı vali veya görevlendireceği görevlinin başkanlığında il emniyet müdürlüklerinin rütbeli bir temsilcisi, il özel idaresi ve belediye temsilcisi ile özel güvenlik teşkilatının kurulacağı yerde ticarethanesi bulunanlar arasından seçilecek 3 kişi olmak üzere toplam 7 kişiden oluşan yönetim kurulu tarafından yönetilecek. Bu güvenlik teşkilatının her türlü giderleri çarşı ve işyerleri sahipleri tarafından karşılanacak. Böylece kamu güvenlik görevlisinden tasarruf sağlanmış olacak.

Özel güvenlik şirketleri kurucuları en az 4 yıllık üniversite mezunu olacak. Yöneticilerinin en az üçte biri, TSK mensuplarının subay sınıfından, emniyet hizmetleri sınıfı mensuplarından en az başkomiser rütbesinde olan, MİT mensuplarından en az şube müdürü seviyesinde, mülki idare amirleri arasından en az 10 yıl kamu hizmeti vermiş olanlar, yargı mensuplarından en az 10 yıllık avukat, savcı veya hakimlik yapmış olanlar, emekli olmuş olanlar veya vazifesinden ayrılmış olanlar bulunacak. Özel güvenlik personelinin özellikleri ise yasa tasarısında şöyle sıralanıyor:

"TC vatandaşı olmak, en az lise ve dengi okul mezunu olmak. Askerliğini tamamlamış olmak. Taksirli suçlar hariç, olmak üzere ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsa bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, hileli iflas veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak, kamu haklarından kısıtlı olmamak, yasadışı ideolojik amaçlı faaliyetleri, anarşi ve terör eylemlerine herhangi bir suretle karışmamış ve katılmamış olmak, akıl hastası veya görevini yapacak şekilde engelli olmamak, özel güvenlik eğitiminden geçmiş olmak."

En Çok Aranan Haberler