HABER

Özel güvenlik, 'yanlışlıkla' sanık sandalyesinde

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Akdeniz Üniversitesi'nde YÖK'ü protestosu eden öğrencilere polisle birlikte müdahale eden 6 özel güvenlik görevlisi, savcılık iddianamesinde protestocu sanılarak sanık gösterilip yargılanmaya başladı

ANTALYA, (DHA) - Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'nde 6 Kasım 2013'teki YÖK protestosu sırasında, öğrencilerin üniversitenin güvenlik güçleri ve polisle yaşadığı arbede sonrasında 2 polis ile 6 özel güvenlik görevlisi, 6 öğrenci hakkında şikayetçi oldu. Polis memurları ve özel güvenlik görevlileri, öğrencilerin kendilerini yaraladığı, hakaret ettiği, polise direnme suçu oluştuğu ve izinsiz gösteri yürüyüşü yaptıkları yönünde ifadeler verdi. Şikayet üzerine 6 üniversite öğrencisi hakkında, her biri için 9 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SANIK SANDALYESİNDE

Antalya 16'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında, savcılık iddianamesinden kaynaklanan trajikomik bir olay ortaya çıktı. İddianamede, protestocu öğrenci sanılarak sanık gösterilen 6 güvenlik görevlisi de öğrenciler gibi sanık sandalyesine oturdu. Özel güvenlik görevlilerinden 5'inin ve 3 üniversite öğrencisinin katıldığı duruşmada, savcılık kaynaklı hatadan kaynaklanan bu durum hem mahkeme hakimi, hem de diğer taraflarda şaşkınlık yarattı.

Savcı Süleyman Durmaz tarafından hazırlanan iddianame doğrultusunda açılan davada, polis memurları Hüseyin Arıoğlu ve Özgür Çınar müşteki gözükürken, gösteriye katılan üniversite öğrencileri Süleyman Kaymaz, Hüseyin Tıkır, Haydar Arslan, Mesut Aydın, Emre Kılınç ve Gül Fatma İşçen izinsiz gösteri yürüyüşü yapmak, kamu malına zarar vermek, polise direnme, hakaret ve yaralama suçlarından yargılanıyor. İddianamede öğrenci oldukları zannedilerek sanık durumuna düşen özel güvenlik görevlileri Mehmet Özdemir, Arif Kocabıyık, Yücel Göksu, Emre Karakoç, Resul Dilki ve Hasan Özkaraduman da öğrencilerle aynı suçları işlemekten yargılanıyor.

Sanık sandalyesine oturan özel güvenlik görevlileri ifadelerinde, olay günü görev nedeniyle orada bulunduklarını, polis memurlarına direnme ve yaralamada bulunmadıklarını ve hakaret etmediklerini beyan etti. Beraatlarını isteyen güvenlik görevlileri, cezalandırma yoluna gidilmesi halinde de hükmün geri bırakılmasına ilişkin kanundan yararlanmak istediklerini söyledi. Duruşma, katılmayan güvenlik görevlisi Hasan Özkaraduman hakkında zorla getirilme kararı çıkartılarak ertelendi.

HERKES ŞAŞIRDI

Öğrencilerin avukatı Hakan Evcin, duruşmada özel güvenlikçilerin sanık öğrencilerin hemen arkasına oturtulmasını, başlangıçta 'yer kalmadığı' düşüncesiyle yapılmış olabileceğini sandıklarını söyledi. Güvenlikçilerin ifadelerinin alınmaya başlamasıyla çok şaşırdıklarını belirten Evcin, "Hakim bey güvenlik görevlilerine 'Siz YÖK'ü protesto için yürüdünüz mü, basın açıklaması yaptınız mı, polisleri yaraladınız mı, hakaret ettiniz mi ve polislere direndiniz mi' diye sordu. Bütün güvenlik görevlileri de şaşırdı. Çünkü onlar da polisler gibi öğrencilerin eylemine müdahale ediyordu. Ancak polisleri yaralamak, YÖK'ü protesto için izinsiz yürüyüş, polise direnme gibi suçlardan yargılandıklarını öğrenince hepsi çok şaşırdı" dedi.

DAVA BÖYLE DEVAM EDECEK

Hakimin de güvenlik görevlilerine "Siz polisleri yaralamaktan ve gösteri yapmaktan yargılanıyorsunuz" şeklinde bir tavrı olduğunu anlatan Evcin, "En ilginci de hakim onları önce öğrenci zannetti. 'Siz öğrenciyken YÖK'ü protesto ettiniz, mezun oldunuz, sonra da güvenlik görevlisi mi oldunuz' diye sordu. Halbuki burada tamamen savcının kafa karışıklığı, hatası olmuş. Yaralı iki polisi ayırmış ve diğerlerinin tamamını öğrenci zannetmiş. Aslında o güvenlik görevlileri de karakolda şikayetçi olarak ifade verenler. Güvenlik görevlilerinin tamamı bir anda sanık oldu. Bu da bize savcının evrakı düzgün incelemediğini gösterdi. Bu iddianameyi hazırlaması yaklaşık 2 yıl sürdü ve sonunda güvenlik görevlilerinin hepsini de sanık yapmış. Dava bu şekilde devam edecek" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler