Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in, İçişleri, Adalet ve Milli Savunma Bakanlığı'nda çalışan kamu görevlileri ile öğretmen eşlerinin atamalarıyla ilgili kolaylık sağlanacağına ilişkin çalışmaları hâla sürüyor. Kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen 6287 sayılı 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle aylardır süren norm kadrolardaki belirsizlik, eş durumu ve tayin sorununu da beraberinde getirdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı döneminde uygulanmaya başlanacak yeni düzenleme ile ilgili norm kadrosundaki fazla öğretmenlerin atamalarının ne zaman yapılacağı netleşmedi.
Eş durumundan tayin bekleyenlerin atamalarının yapılmadığını anlatan Türk Eğitim Sen İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Merih Eyüp Demir,ataması olmayan öğretmenlerin mağdur olduklarını söyledi. İzmir'de, özellikle sınıf öğretmeni kadrolarında norm fazlası olduğunu anlatan Demir, şöyle konuştu: "Şu anda özür grubu atamaları yapılıyor. Bakanlık, norm bazındaki atamalarını ilin bütün branşlarındaki fazla öğretmenlere bakarak değerlendiriyor. Şu an İzmir'de de norm fazlası bulunuyor. Eskiden 5 yıl olan ilkokul süresi 4 yıla düşürülünce, sınıf öğretmenlerinde norm fazlalığı oluştu. Biz bu konuya zaten başından itiraz ettik. Bu şekilde olacağını eylemlerimizde dile getirmiştik. Bizim tecrübemiz hiçe sayıldı. İzmir'de şu an okullarda açık var. Örneğin biyoloji branşında önce il içi, sonra iller arası özürlü grubu için atamalar devam ediyor. Bu branş için İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kadroları açıkladı ama atama yapılmadı. Durum böyle olunca, Çanakkale'deki ya da bir başka şehirdeki öğretmen arkadaşım, İzmir'e atanamıyor. İzmir'de boşluk var ama atama yok."
SORUNUN ÇÖZÜMÜ ALAN DEĞİŞİKLİĞİ
Demir; sınıf öğretmenlerinin yaşadığı mağduriyetin alan değişikliği ile çözüme ulaştırılabilceği önerisinde bulundu. Demir, çözüm önerilerini şöyle anlattı; "Öncelikle il bazında okulların açılması gerekiyor. Öğretmenler ona göre değerlendirilir. Yıl içerisinde çeşitli sebeplerle öğretmenlikten ayrılanlar oluyor. Örneğin kadınların doğum izinleri yaşanıyor. Onun yerine bu ikameleri sağlarsınız. Alan değişikliği yapılabilir. Mezun öğretmenlerimizin yan alanları diye bir kavram var. Yan alanlarındaki bir derse girip, öğretim verebilirler. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bunu yapması gerekiyor."
OKULA BAŞLAMA YAŞINA DOKTOR DEĞİL AİLE KARAR VEREBİLİR
Yeni düzenlemeyle çocukların okula başlama yaşının 60 aya çekildiğini açıklayan Demir, bu durumun uzun vadede sıkıntılara sebep olacağını ifade ederek; temelde çocukları düşünerek konuştuklarını bildirdi. Çocuklarını 60 aylıkken okullara başlatmak istemeyen velilere, MEB'in sunduğu formülün çözüm olmadığına değinen Demir, şöyle konuştu: "Eskiden okullarda öğretmenler ve veliden oluşan bir komisyon karar verirdi.Okullar başladığı zaman çocuklar tam gelişimini tamamlamamış biz naparız veli öğretmen bir araya geliriz tutanak tutarız. Gelişmemiş deriz. Bir yıl sonra başlar okula. Buna kişi karar verir. Şimdi karar doktorların. Onlara ek yük getiriyorsunuz. Bu bizim işimiz. Okul müdürü,müdür yardımcısı karar verecek, bunda bilimsel bir şey de yok. Buna veli kendisi karar verebilir. Çocuğun kaybettiği birşeyde yok. Bu insanların da karar verme yetkisi var. Doktorların verdiği raporlar yarın öbür gün çocukların karşısına çıkarsa ne olacak."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz