Bursalı eski eser severler, 1953’te belediye tarafından su deposu yapılmak için yıkılan Bursa Mevlevihanesi'nin tekrar ihya edilmesini isteyerek, merkezi ve yerel yöneticileri göreve davet etti.
Mülkiyeti Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde su deposu olarak gözüken alanda halen postniş Cünuni Ahmet Efendi türbesinin bulunduğunu kaydeden Bursalı tarih severler, mevlevihanenin tekrar gün yüzüne çıkartılmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi'nin mevlevihane sınırlarında kalan Kavaklı Cadde köşesindeki kısımda otopark düzenlemesi yapmasını eleştiren tarih severler, tarihi yapının İstanbul’daki Galata Kule Dibi Mevlevihanesi gibi ihya edilebileceğini örnek gösterdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bölgedeki surları restore ettiğini hatırlatan Restoratör Safiyüddin Erhan, alanın park ve bahçe yapılmasına karşı çıktıklarını ifade etti. 20 metreye 20 metre ebadındaki iki katlı Bursa Mevlevihanesi'nin kısmının yeniden ihya edilmesi gerektiğini söyleyen Erhan, işlevini yerine getirmeyen su deposunun kaldırılmasını istedi.
Ahşap Karkas Bağdadi tarzındaki ortasında 16 direkli ve ahşap iç kubbeli yapının Bursa için önemli bir tarihi değeri olduğuna dikkat çeken Erhan, 2007 Mevlana Yılı olması sebebiyle yapı için restore sözü verildiğini, fakat şimdiye kadar herhangi bir adımın olmadığını kaydetti. Belediyenin Bursa kültür hayatına önemli katkı sağlayacak bu eserin inşası ile birlikte postniş Cünuni Ahmet Efendi türbesini de klasik Osmanlı türbe mimarisine göre yeniden düzenleyebileceğini kaydeden Erhan, yapının tarihi surların ihtişamına katkı sağlayacağını söyledi.
“60 YIL ÖNCE BELEDİYE YIKTI”
Eski eser restoratörü Safiyüddin Erhan, 1615 yılında yapılan mevlevihanenin 1953 senesinde dönemin Bursa Belediyesi tarafından su deposu yapmak kastıyla yıkıldığını kaydetti. Anıtlar Kurulu’nun kararını beklemeden, binayı tamamen yaşatılabilir halde olmasına rağmen yapının yıkılıp arsa haline getirmesinin tarihe vurulan bir darbe olduğunu söyleyen Erhan, yerel yöneticilere çağrıda bulundu. 1953 senesinde Bursa şehrinin ihtiyacını karşılayan su deposunun günümüzde hiçbir faydasının olmadığını, sadece güzergah olarak bilindiğini kaydeden Erhan, “Biz mevlevihaneyi yapmayı çok istedik. İlgili kurumlara yazımızı ilettik. Fakat şimdiye kadar ciddi bir sonuç alamadık. Yakın zamanda Bursa Belediyesi Avrupa’da terk ettiğimiz ecdad yadigarı eserleri tamire gidiyorlar. Çok güzel de, niçin Bursa’daki eski belediyenin yıktığı bir tarihi yapıyı tamir etmeyi düşünmüyor. Ne zaman buraya sıra gelecek?” dedi.
“MEVLEVİHANEMİZİ GERİ İSTİYORUZ”
Yapılan bu adımı hayretle karşıladıklarını ve yetkilileri göreve davet ettiklerini söyleyen Erhan, “Bütün bu ısrarlarımıza rağmen Koruma Kurulları’na da müracaat edip, tescilini istememize rağmen Bursa Belediyesi de bugün eski Mevlevihane arazisi üzerine park, bahçe ve otopark yapmayı hedefliyor. Bu Mevlevihane aynı İstanbul’da yapılan Kule Dibi Mevlevihanesi Kültür Bakanlığı bir tasavvuf müzesi olarak ihya etmişti. Bursa’da bu uygulanabilir. Bu eserlerin kurtulması için güzel projelere ihtiyaç var. Eski Bursalılar olarak buranın kalkınmasını ve otopark olarak yapılmamasını istiyoruz” diye konuştu.
Bursa Eski Eserlerini Sevenler Kurumu Üyesi Ali Turan, ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda konu olan mevlevihanenin Bursa’ya bir an önce kazandırılmasını istediklerini söyledi.
Daha önce röleve çalışmaları bir üniversiteli ekip tarafından tez konusu olarak hazırlanan semahane projesi Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'na sunuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz