YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Ayak Kokusu Kanser Habercisi Olabilir

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi Cildiye Polikliniği’nden Uzm. Dr. Bilge Madak, ayak kokusunun pek çok...

(özel Haber) Ayak Kokusu Kanser Habercisi Olabilir

Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi Cildiye Polikliniği’nden Uzm. Dr. Bilge Madak, ayak kokusunun pek çok hastalığın habercisi olduğunu belirterek, "Bazı kanserler el ve ayak terlemesi yapabiliyor. Kalp krizinin ön safhasında terleme olabiliyor” dedi.

Merkez Efendi Devlet Hastanesi Cildiye Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Bilge Madak ve Uzm. Dr. Deniz Havlucu, önemli sağlık sorunları arasında yer alan ayak kokusunun nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Ayak terlemesine bağlı olarak rahatsız edici bir kokunun meydana geldiğini söyleyen Dr. Bilge Madak, "Ayak terlemesinin çoğu irsidir. Altta neden pek bulamayız ama bazı hastalıklar buna sebep olabiliyor. Terbezi bu hastalıkların başında geliyor. Terbezlerinin aşırı çalışması ayak kokusuna neden olabiliyor. Buna yol açan sempatik sinir sistemi dediğimiz bazı hastalıklar yol açabiliyor. Troid hastalıkları, hipo bezi hastalıkları, şeker hastalığı, bazen de hiçbir hastalığa yol açmadan stres, sıkıntı gibi durumlar da neden olabiliyor" dedi.

Ayak kokusunun bazı hastalıkların habercisi olduğunu söyleyen Dr. Madak, "Bazı kanserler de el ve ayak terlemesi yapabiliyor. Kalp krizinin ön safhasında terleme olabiliyor. Ancak bunlar daha nadir görülen nedenler. Hasta polikliniğe geldiği zaman bunlarla ilgili tetkiklerimizi yapabiliyoruz" diye konuştu.

"UZUN SÜRELİ VE ZOR BİR TEDAVİSİ VAR"

Hastalığın tedavisi hakkında da bilgiler veren Dr. Madak, "Uzun süreli ve zor süreçlerden geçen bir tedavisi var. Hastalarımızın çoğu bir yerden sonra vazgeçerler. Kalıcı ve geçici olmak üzere iki tedavisi var. Geçici tedaviler daha çok bizim kullandığımız ve SGK tarafından da karşılanan alüminyum klorid içeren su ve losyonlar kullanılabilir. Bunlar dışında hastaya iyon toforez denilen el ve ayağa suyun içerisinde doğru elektrik akımı verilerek 20 dakika süreyle uygulanan bir tedavi. Ancak bu da her yerde yok, özellerde veya üniversite hastanelerinde mevcut olan bir tedavi yöntemi. Bir tedavi yöntemi de botoks uygulanabilir. Ancak botoksun 6-7 ay kadar bir etkisi var. O da doktor tarafından uygulanıyor. Diğer bir tedavi seçeneği ise kalıcı tedavidir. Cerrah tarafından yapılır. Sempatik sinir sistemi fazla aktif olduğu için cerrahi müdahaleyle bloke edilir. Ancak bu da cerrahi bir işlem olduğu için pek fazla tercih edilmiyor" dedi.

Hastalara önerilerde bulunan Dr. Madak, "Çorap ve ayakkabı seçimine dikkat edilmesi gerekir. Ayağa doğal çoraplar giyilmesini öneriyoruz. Pamuklu çoraplar tercih edilmeli. Tam deri ortopedik ayakkabılar ayak kokusunu önler. Ayak kokusu rahatsızlığı olan hastaların dermatoloji kliniğine gelmeleri onlar açısından iyi olur" diye konuştu.

"EŞLER ARASINDA SIKINTI ÇIKARIYOR"

Uzm. Dr. Deniz Havlucu ise, hastalığın yol açtığı sosyolojik ve psikolojik sorunlara değinerek, "Hastalığın sebep olduğu bazı sosyal vakalar da var tabi. Hasta kendi gelmese de yakınları tarafından doktora getiriliyor. Ya da kendisi rahatsız oluyor bir eve ya da bir ziyarete gittiğinde. Bazı vatandaşlar camiye gittiğinde sıkıntı olduğunu söylüyor. Psikolojik bir zorluğa da yol açabiliyor. Hem psikolojik olarak hastalık terlemeyi arttırabiliyor hem de terleme hastanın psikolojisini bozabiliyor. Eşler arasında da bu hastalıktan kaynaklanan sıkıntılar olabiliyor. Bize de özellikle eşler müracaat ediyor" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler