YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Bdp'li Belediye Başkanından Ana Dilde Hizmet Açıklaması

Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, son zamanlarda tartışılan ‘kamusal alanda ana dilde hizmet’in hayata...

Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, son zamanlarda tartışılan ‘kamusal alanda ana dilde hizmet’in hayata geçmesinin devrim niteliğinde olacağını söyledi.

BDP’li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kamusal alanda ana dilde hizmetin hayata geçmesiyle vatandaşların kamu kurumlarına bağlılıklarının da artacağını, daha çok anlaşılır ve kaliteli hizmetin sunulacağını belirtti. Bu uygulamanın hayata geçmesiyle demokrasi açısından da pozitif bir gelişme yaşanacağını söyleyen Demirbaş, “Bugün böylesi bir gelişmenin olması bizi sevindiriyor. Ama umarım ki hükümet, bunu bir göz boyama ve içeriğini boşaltarak yapmaz. Farklı alanlarda dillerin kullanılması önündeki engellerin kalkması son derece önemlidir. Aynı zamanda çok anlamlı ve değerlidir. Bu, Türkiye’nin demokrasisi açısından da pozitif bir gelişmedir. Dediğim gibi birçok düzenleme olduğu için görünürde düzenleme gibi görünüp içinin boşaltılacağı bir gelişme olmaz. Ben bu konuda çok pozitif düşünüyorum. Eğer farklı dillerde kamusal hizmet olursa, Türkiye’deki birçok vatandaş kamu hizmetlerinden daha fazla yararlanacak. Daha kaliteli, daha anlaşılır, verimli hizmet sunulmuş olur. Sağlık, eğitim, adalet, maliye gibi tüm kamusal alanda hizmetin farklı dillerde yürütülmesi, Türkiye’de etkili bir hizmeti geliştirir. Çünkü insanlar kendi ana dillerinde onlara hizmet sunuldukları zaman kendilerini daha iyi bir vatandaş görebilecek. Kendisine bu hizmeti sunan kurumlara daha çok bağlanacaktır” dedi.

“ORTADOĞU’YA DA ÖRNEK BİR MODEL OLACAK”

Kamusal alanda ana dilde hizmet verilmesinin devrim niteliğinde olduğunu söyleyen Demirbaş, bu modelin Ortadoğu’da en örnek model olacağını kaydetti. Demirbaş, “Sur Belediyesi’nde insanlar kendi ana dillerinde hizmeti gördüklerinde daha çok mutlu oluyor ve pozitif bir etki oluşturuyor. Bunun oluşturacağı başka şeylerde var. Bizim öngördüğümüz, kamusal alanda bu hizmeti sunabilecek personel istihdamıdır. Biz belediye olarak aldığımız karar gereği, kamusal alanda ana dilde hizmetin verilmesi için istihdam edilecek personelin bu dilleri bilmesi gerekiyor diye belirtmiştik. Eğer burada Ermenice, Kürtçe, Süryanice dillerinden hizmet verilecekse, alınacak personelin o dilleri bilmesi gerekiyor ya da var olan personelin bu dilleri bilme konusunda eğitilmesi gerekiyor. Diğer yandan tercümanların istihdam edilmesi gerektiğini söylemiştik. Devletin böylesi adımları atması gerekiyor. Bunun için önerimiz, devletin üniversitede de şimdiden bu dillerle ilgili alanları açmasıdır. İnsanlarda bu bölümleri kazanıp, kendileri böylesi kamusal hizmetlerde kullanmak üzere değerlendirilmelidir. Belediye ana dilde kamusal hizmeti verecekse, bu dilleri bilen personeli istihdam etmeli. Ortadoğu’daki değişimin temel model kenti Diyarbakır olacak. Hem kültürel, hem sosyal hem de kentleşme modeli açısında model bir şehirdir. İşte çok dillilik de bir gün gelecek Ortadoğu için çok önemli bir demokrasi modeli olacak. Biz belediyeler olarak eğitim kurumları belediyelere verilerek, bu alanda hizmet vermeye de hazırız. Biz şuan Kürtçe kreş açtık, yakın bir zamanda eğitime de başlamamız gerekiyor. Eğitimi hem özel hem de kamu okullarında yapabiliriz. Türkiye’deki eğitim için önerim, Türkiye’deki eğitim çok dillidir belirtilirse yeterlidir. Bunun oluşması birçok sorunu çözecektir” diye konuştu.

"ANA DİLDE SAVUNMA HAKKI YETERSİZ AMA ÖNEMLİ"

Ana dilde savunma hakkını yetersiz ama önemli bir adım olarak gördüğünü belirten Demirbaş, kişinin en iyi bildiği dilde savunmasını yapmaya çalışıyor olmasının en doğal hakkı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Henüz ana dilde savunma diye geçmiyor. Bu ürkek bir adımdır. Bir adım olarak değerlendirilebilinir ama yetersizdir. Bir başka boyutuyla, bunun parayla yapılıyor olması başka bir uygulama. Tüm bunlara rağmen ana dilde savunma, kamusal alanda farklı dillerle hizmet verileceği, bir değişim ve gelişim olarak görmek mümkün. Bu yasa çıkmadan önce de biz mahkemelerde Kürtçe savunma yapıyorduk. Bundan sonraki mahkemelerde de yine Kürtçe savunma yapmaya devam edeceğiz. 13 Ocak günü yapılacak KCK duruşmasında yargılananlar kendi ana dillerinde savunma yapacaklar” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler