Bursa’nın İnegöl ilçesinde beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden 79 yaşındaki Gülsün Pakoğlu’nun organları 3 kişiye umut oldu. Organ nakli için hastaneye çağrılan 14 hasta ise, doku analizi sonuçlarını heyecanla bekledi.
Beyin kanaması sonucu kaldırıldığı İnegöl Devlet Hastanesi’nde dün beyin ölümü gerçekleşen 79 yaşındaki Gülsün Pakoğlu’nun organları ailesi tarafından bağışlandı. Ailesinin organ bağışında bulunması ile birlikte yoğun bir koşuşturma başladı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Bursa Acıbadem Hastanesi’nden İnegöl’e gelen ekipler, bağışlanan iki böbrek ve karaciğeri almak için zamanla yarıştı. Operasyonla alınan Pakoğlu’nun karaciğeri Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne, böbrekleri ise Özel Bursa Acıbadem Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanlığı’nın gönderdiği listeye göre böbrek bekleyen hastalar Özel Bursa Acıbadem Hastanesi’ndeki organ nakil merkezine çağrıldı. Kimi hastalar gece yarısı gelirken, kimisi de sabaha karşı geldi. Kanları alınarak doku analizi yapılan 14 hasta sonuçları heyecanla beklerken, bazı hastaları yakınları sakinleştirmeye çalıştı.
Organ nakli için sırada bekleyen hastalardan Mustafa Kemal İnan (55), 5 yıldır diyalize bağlı yaşadığını belirterek, yeni böbreğine kavuşmak için gece gündüz dua ettiğini söyledi. İnan, “Böbrek bekliyoruz. İki kişiye verilecek. Ama bizim yine de umudumuz var. 14 kişide bir şansımız var. Kime denk gelirse artık” dedi.
Çanakkale’den dün gece yarısı Bursa’ya gelen Hasan Berber (34) ise, “Allah’ın dediği olur. Bekleyeceğiz” diyerek, doktorların vereceği müjdeyi bekledi.
Leyla Kelek isimli hasta da, 7 senedir böbrek beklediğini söyleyerek, “Gitmediğim yer kalmadı. Diyalize bağlı olmayı böbrek hastası olmayan bilemez. Ara sıra tansiyonumuz yükseliyor, vücuduma kramp giriyor. Ama Allah’ıma şükürler olsun. Kime çıkarsa çıksın önemli değil. Sonuçta birileri bu hastalıktan kurtulsun başka bir şey istemiyorum” ifadelerini kullandı.
Uzun bekleyişin ardından organ nakli için doku analiz sonuçları hastaneye geldi. Analiz sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Bülent Oktay, Hasan Berber ve Arif Kurtçu’nun dokularının uyumlu çıktığını söyledi. Kendisini çok iyi hissettiğini ifade eden Hasan Berber, “Yıllardır bu anı bekliyordum. Allah’ıma şükürler olsun. 9 senedir bekliyordum. Biraz heyecanlıyım” dedi.
Baba Şerafettin Berber ise, oğlunun yıllardır süren hastalığı artık sona ereceğinden dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Böbreklerden birinin nakledileceği 58 yaşındaki Arif Kurtçu ise, ikinci bir hayata başlayacağını ifade etti. Gözyaşlarını tutamayan Kurtçu, “Yeniden dünyaya geldim, Allah razı olsun. Bir hayat kurtarmak ne demek, onu diyalize giren bilir. 1 yıldır neler çektiğimi ben biliyorum. Hayırlısı olur inşallah. Ameliyattan sonra sağlıklı bir şekilde bir kez daha röportaj yaparız” dedi.
Arif Kurtçu’nun bir yakını ise, Kurtçu’nun 11 yıldır böbrek sıkıntısı çektiğini, zorlu şartlar altında diyalize girdiğini söylerken gözyaşlarına hakim olamadı.
Prof. Dr. Bülent Oktay, 14 hastadan sadece 2’sine böbrek nakil edileceğini kaydederek, “Testleri yaptık. İki hastaya bu böbrekler verildi. 14 hastamızdan ilk 6’sı tıbbi nedenlerle elendi. Diğer 8 hastanın ise doku testi karşılaştırması için kanları laboratuara götürüldü. İlk sırada olan 2 hastaya bu böbrekleri verdik. Hastalarımız ameliyata alındı. Ameliyattan sonra tekrar eski sağlıklarına kavuşacaklar” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz