YURTHABER

İstanbul
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Bin Gramlık Bebekler De Yaşama Tutunuyor

Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vural, “Bin gramın üzerinde bebeklerin yüzde 90’ı iyi bir yenidoğan...

Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vural, “Bin gramın üzerinde bebeklerin yüzde 90’ı iyi bir yenidoğan bakımı ile yaşayabilir. Fakat erken doğumları özellikle de bin gramın altında olan doğumları engellemek çok önemli” dedi.

Yenidoğan grubunun en riskli grubunun 1000 gram altında olan bebekler olduğunu, bebeklerin erken doğumun yanında düşük kilolu olarak doğduklarından ötürü birçok problemle karşılaştıklarını açıklayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Vural, “Doğar doğmaz solunumla ilgili problemler ortaya çıkabiliyor. Daha ilerleyen günlerde sindirim sistemlerinde problemler, nörolojik problemleri ve gözleriyle ilgili problemleri olabiliyor. Bin gramın altındaki çocukların yaşatılma şansları daha düşük. Bin gramın üstüne biraz daha çıkıldığında bu çocukların yüzde 90’ı hemen hemen yaşatılıyor. Ama yaşatırken sadece yaşatmak önemli değil, aynı zamanda bu çocuklara kaliteli bir hayatta sahip olmaları önemli. Bu yüzden bu çocuklara yeni doğan servisinde verilen bakımın çok büyük önemi var. Verilen bakım ne kadar kaliteli olursa bu çocukların ilerideki yaşam kaliteleri de o kadar yüksek oluyor. Onun için erken doğumları özellikle de bin gramın altında olan doğumları engellemek çok önemli” dedi.

HAMİLELİKTE YAKIN TAKİP ÖNEMLİ

Erken doğuma neden olabilecek birtakım sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Vural, “Bu sebepleri ortadan kaldırmaya çalışmamız lazım. Mesela çoğul gebelikler sebeplerden bir tanesi. Ne kadar çoğul gebelik olursa, ikiz, üçüz, dörtüz olursa bu çocukların erken doğum ve düşük kilolu doğma riskleri o kadar artıyor. Yine annenin yaşadığı birtakım hastalıklar erken doğum risklerini artırıyor. Annenin hamilelik sırasında yakın takibi çok önemli. Annenin hamilelik sırasında geçirdiği hipertansiyon, ödem gelişmesi gibi hastalıklar özellikle hamileliğin son 3 ayında ortaya çıkabiliyor. Annenin geçirdiği enfeksiyonlar, çok basit idrar yolu enfeksiyonu bile çocukta erken doğuma neden olabilir. Annenin hamilelikte kullanacağı sigara, içki, erken doğumu başlatabilir” şeklinde konuştu.

ERKEN DOĞUMU ÖNLEMEK LAZIM

Son senelerde erken doğumları engellemek ve erken doğan bebeklere daha iyi bir hayat sağlamak açısından çok önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vural, “Hamilelik sırasında erken doğum tehdidi ortaya çıktığında anneye yapılan kortikosteroid iğneleri fetüsün yani anne karnındaki bebeğin akciğerlerinin gelişimini hızlandırıyor. Bu işlem doğacak bebeğin akciğerleriyle ilgili problemlerin çok aza inmesini sağlıyor. Başka bir önemli nokta da doğduktan sonra bu çocuklara akciğerleri gelişmemiş olsa bile dışarıdan verdiğimiz akciğerlerini geliştirici birtakım ilaçlar. Bu ilaçlar, çocukların hayat kalitesinin artmasına neden oldu. Bir başka önemli nokta da sezaryenle doğumlar. Sezeryanla doğum aslında erken doğma riski olan bebekler için tercih edilebilecek bir doğum yöntemi olabilir. Prematüre doğacak bebeklerin daha az travmayla, daha az stresle doğmaları için sezaryen küçük doğacak bebekler için tercih edilebilir. Çünkü uzayan doğum eylemi bu çocuklardaki birtakım kafa içi kanamalara ve daha ileride gelişecek olan nörolojik beyinsel sekerlerin riskini artırabilir. Onun için bu bebeklerde sezeryen tercih edilebilir bir yöntem olabilir. Tüm bu gelişmeler prematüre doğan ve düşük kilolu doğan bebeklerin hem daha sağlıklı doğmalarını sağlıyor, hem de ilerideki yaşam kalitelerini artırıyor” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler