YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Çözüm Süreciyle Birlikte Hayvancılık Da Canlanıyor

Hakkari İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Küçükbaş Hayvancılığını Geliştirme Projesi' kapsamında Yüksekova ilçesindeki çiftçilere...

Hakkari İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 'Küçükbaş Hayvancılığını Geliştirme Projesi' kapsamında Yüksekova ilçesindeki çiftçilere 6 bin küçükbaş hayvan dağıtımı yaptı.

Hükümet tarafından başlatılan çözüm süreciyle birlikte bölgedeki hayvanlığı geliştirmek ve canlandırmak amacıyla hazırlanan projeler hayata geçirilmeye başlandı. Hakkari İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 'Küçükbaş hayvancılığı geliştirmek Projesi' kapsamında, Yüksekova’daki hayvancılığı canlandırmak amacıyla 43 çiftçiye 6 bin küçükbaş hayvan verildi. Yüksekova’ya 17 kilometre mesafede bulunan Uzunsırt köyüde bulunan Naifoğlu Et Kombinesi Et Parçalama ve Kesimhanesi önünde her çiftçiye, kuzularıyla birlikte 13 koyun, oğlaklarıyla birlikte 7 keçi ve birer koç olmak üzere toplamda 41 küçükbaş hayvan dağıtımı yapıldı. Güvenlik gerekçeleriyle köylerinden göç eden çiftçiler, bu projenin bölgedeki hayvancılığı canlandırmak açısından önemli olduğunu belirterek uygulamadan memnun olduklarını söyledi.

“ÜRETİCİLERİMİZ CESARETLENMİŞTİR”

Küçükbaş hayvan dağıtımı sırasında çiftçilerle sohbet eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü Hacı Dursun Yıldız, projeyi özel idare kaynaklarıyla hazırladıklarını belirterek, “Bu hazırladığımız projeyle 2 bin kuzulu koyun, bin oğlaklı keçi dağıtma projesi uyguluyoruz. Bu projede vatandaşımızdan geri dönüşüm için yüz lira alıyoruz. Buradaki temel amacımız; eski yıllarda bizim Hakkari’de yaklaşık 3-4 milyon küçükbaş hayvan varken şu anda 600-700 bin civarına düşmüştür. Bu anlamda bu projeyle birlikte Hakkari’deki küçükbaş hayvancılığını geliştirmek amacındayız. Bölgede çok sayıda mera alanları olmasına rağmen güvenlik gerekçeleriyle bu alanlar kullanılamıyordu. Bu süreçte bu alanlar kullanılıyor olması, hayvancılığın hizmetine açılmış olması çok önemlidir. Köylerine dönmek isteyen üreticilerimize bu projeleri uyguluyoruz. Bugün burada 43 üreticimize 41 küçükbaş hayvan verdik. Umut ediyoruz ki üreticilerimiz bunu artırarak devam edeceklerdir. Biz de Bakanlık ve Tarım İl Müdürlüğü olarak katkıda bulunmak istiyoruz. Daha önce kullanılamayan mera alanlarımızın kullanıma açılmış olması üreticilerimizi de cesaretlendirmiştir” dedi.

“ESKİDEN 500 KOYUNU OLANLARIN ŞİMDİ BİR KOYUNU BİLE YOK”

Çiftçilerden İbrahim Dağdeviren, 20 sene önce yaylalarının boşaltıldığını ve köylülerin mağdur olduğunu kaydederek, “Bazıları köyde kaldı bazıları şehre gitti. Kiminin hayvanları telef oldu kimi hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Bu destek vatandaşlar için iyidir. Millet fakirleşmiş. Eskiden 500 koyunu olanların şimdi bir koyunu bile yok. Bu barış süreci olmasaydı belki bu destek de gelmeyecekti. Bu barış sürecini çok iyi buluyoruz” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra dağıtılan hayvanlar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlü Hacı Dursun Yıldız, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cezmi Yılmaz ile ilçe tarım müdürlüğü personelleri ve veterinerlerin gözetiminde araçlara yüklenerek 43 ayrı köye götürüldü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler