Geçirdiği beyin kanaması sonrası vücudunun sağ tarafı felç olan ve bu nedenle yürüyemeyen 62 yaşındaki İsmail Cengiz Horozal, azmi sayesinde bir ayda yürümeyi başardı.
İstanbul Burgazada'da ikamet eden 62 yaşındaki İsmail Cengiz Horozal, 25 Ocak sabahı duş alırken aniden beyin kanaması geçirerek yere yığıldı. Deniz ambulansı ile apar topar hastaneye kaldırılan Horozal'ın beyin kanamasından kaynaklı olarak sağ ve sol bacağında felç olduğu, konuşmasında ise bozukluklar olduğu tespit edildi. Yaklaşık bir ay hastanede kalan Horozal, tedavi için Romatem Kocaeli Hastanesi'ne getirildi. Burada vücudundaki felç ve konuşmasındaki bozukluklar için çeşitli tedaviler gören Horozal, doğru tedavi metotları ve azmi sayesinde bir ayda yürümeyi başardı. Hastaneye yürüyemeyecek ve hatta konuşamayacak halde gelen Horozal, tedavi sonrası hastane koridorlarında insanlarla sohbet etmeye ve gönlünce yürümeye başladı.
Tedavinin sonuçlanması için hastaların gayret göstermesi gerektiğini belirten Horozal şöyle konuştu:
"Şunu söylemekte yarar var; bu tedavinin sonuçlanması için hastanın kendisinin gayret göstermesi lazım. Hastanın buraya geldikten sonra, 'Ben burada hastanedeyim, yardım görmeden dışarı çıkacağım' demesi lazım. Hastanın bütün geçmişini unutması lazım, sadece hastalığını düşünmesi lazım. Bir ay oldu, geçti. Her geçen gün katlaya katlaya gidiyorum. Ben de istiyorum ki buradan şapkamı alıp normal vatandaşlar gidip yürüye yürüye gideyim."
İsmail Cengiz Horozal'ın hastalık süreci hakkında bilgi veren Romatem Kocaeli Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İmdat Özkul ise, "Hastamız yaklaşık iki ay önce beyin kanaması geçiriyor ve buna bağlı olarak sağ tarafta kuvvetsizlik, yürüme güçlüğü ve konuşma bozukluğu şikayetleri gelişiyor. Bunun üzerine nöroloji kliniğine kaldırılıyor ve orada 15 gün tedavi gördükten sonra durumu stabil olunca rehabilitasyon amacıyla taburcu ediliyor ve bir ay önce kliniğimize rehabilitasyon amacıyla başvuruyor. Hasta geldiğinde yürüyemiyordu, konuşması bozuktu, denge problemleri mevcuttu. Burada hastaya egzersiz programı, iş uğraşı tedavisi, robotik rehabilitasyon ve ozon tedavisini içeren tedavi programı uyguladık ve hasta bir ay sonra bastonla tek başına yürüyebilir duruma geldi. Konuşması daha iyi duruma geldi, dengesi iyi, el fonksiyonları gelişti. Hastanın tedavisi hala devam ediyor" ifadelerini kullandı.
Hastanın tedavi sürecinde kendisiyle bire bir ilgilenen fizyoterapist Emsal Sermet de bir aylık sürede yürüme olayının normal olmadığını ifade ederek, "Bu süre normal değil, çok hızlı bir süre. Bu da zamanında kurumumuza başvurması, doğru yönlendirilmesi, iyi bir rehabilitasyon programı sonucunda oldu" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz