Dünyada bir yıldır uygulanan göz içine prizmatik, teleskopik lens implantasyonu yöntemi, Türkiye’de ilk kez bir hastanede Profesör Doktor Tansu Erakgün tarafından başarıyla uygulandı.
Prof.Dr. Erakgün’ün yöntemi uyguladığı krimonolog ve İngiliz Dili Edebiyatı Uzmanı Tansu Şenol, yeniden görmenin mutluluğunu doktoruna, “Çok mutlu oldum, hayatımı geri verdi bana” sözleriyle özetledi.
Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi Göz Hastalıkları Sorumlusu Prof. Dr. Tansu Erakgün, yöntemin halk arasında Sarı Nokta diye bilinen görme yetisinin tamamen ya da kısmen yitirildiği durumların dışında, aynı zamanda 10-20’li yaşlar arasında görülen Ştargat adlı genetik hastalıkla gece körlüğü hastalığında da kullanıldığını söyledi.
Yöntemi anlatan Prof. Erakgün, yöntemin katarakt ameliyatından farksız olduğunu dile getirerek, özellikle görme merkezinin tamamen harap olduğu ve görme yetisinin kaybedildiği Sarı Nokta hastalarında yaygın olarak kullanıldığını belirtti.
TÜRKİYE’DE HASTANE BAZINDA İLK MERKEZİZ
Yöntemin ABD ve Avrupa’nın belli merkezlerinde bir yıldır uygulandığını kaydeden Prof. Erakgün, Türkiye’de ilk kez kurumsal olarak kendilerinin uyguladığını açıkladı.
Erakgün, teleskopik göz içi lenslerin tüm dünyada yaklaşık bir yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu belirterek "Özellikle ABD’de ve Avrupa’nın belli merkezlerinde yaygın olarak giderek kullanımı artan bir uygulamadır. Türkiye’de ise hastane bazında ilk merkeziz diyebilirim” dedi.
Prof. Erakgün, yöntemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: “Bu yöntemimizin adı göz içi prizmatik, teleskopik les implantasyonu. Yani gözün içerisine bildiğimiz teleskopik merceklerin bir minyatürize edilmiş halini, şeklini gözün içine yerleştiriyoruz. Bu, katarakt ameliyatından farksız. Ancak gözün içine konulan mercekler farklı. İki mercek koymaktayız gözün içerisine. Bir tanesi çok yüksek eksi değerde, bir tanesi de çok yüksek artı değerde mercekten oluşmakta bu sistemler. Bir Galile teleskopu denilen yöntemle çalışmaktadır. Görme merkezinin harap olduğu, artık kullanılamaz halde olduğu durumlardır. Bugün için en çok görülen şekli, Batı dünyasında yaşanan körlüklerin en önemli sebebi olan sarı nokta hastalığıdır. Bu tipte özellikle tüm çarelerin tükendiği durumlarda kullanılır. Bu hastalıkta normalde göz içine enjeksiyonlar, yani bir takım ilaçların verilmesiyle bu hastalığın belli aşamaları tedavi edilmektedir. Ya da bazı lazer müdahalesiyle bu hastalık belli aşamalara kadar tedavi edilebilmektedir. Ancak daha ileri durumlarında bu hastalığın, tüm çareler tükendiğinde, hastanın görme merkezinin fonksiyonları tamamen harap olduğunda, bir merkezi körlükle sonuçlanmaktadır. Hasta bu durumda karşısındaki insanın yüzünü göremez, yani baktığı yerdeki görmesi tamamen zayıftır. Sadece çevresel görmesi vardır, gazete okuyamaz, televizyon izleyemez, karşısındakinin yüzünü tanıyamaz. Oldukça yaşam kalitesini kısıtlayan bir durumu yaşar”
Diyabetin göz komplikasyonları, retina dekolmanları, göz travmaları ve göziçi yabancı cisimler, makula dejeneresansı, makula deliği, epiretinal membran, katarakt cerrahisinin komplikasyonları konusunda uzman olan Prof. Dr. Erakgün, yöntemi sarı nokta dışında kullanılabileceği durumlar hakkında da şu bilgileri verdi:
“Sarı nokta hastalığı bu yöntemin en sık kullanılan endikasyonu olsa da, görme merkezinin doğuştan hasarlı olduğu durumlarda kullanılabilmektedir. Mesela ştargat hastalığı; onlu yaşlarda başlayıp yirmili yaşlara kadar görme merkezinde harabiyet yaratan genetik hastalıktır. Yine gece körlüğünün bazı türlerinde, görme merkezinin etkilendiği durumlarda yine bu yöntem yeni bir görme merkezi oluşturarak, yani yeni bir sarı nokta oluşturularak fonksiyon görme yaratmaktadır. Yine görme merkezinin çeşitli darbelerle zedelendiği durumlarda, yani bu iğne batması olabilir ya da başka sebepten dolayı görme merkezinin hasarlandığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir.”
HASTAYA BU YÖNTEMİ BAŞARIYLA UYGULADIK
Prof. Erakgün, yöntemi uyguladığı hastası Tansu Şenol’ün de sarı nokta hastalığından muzdarip olduğunu, tüm yöntemlere karşın görme yetisini kaybettiğini dile getirdi. Prof. Erakgün, başarılı operasyonun ardından yeniden görmeye başlayan hastası hakkında şöyle konuştu: “Hastamız sarı nokta hastalığının kanamalı tipinde olan bir hasta idi. İlerlemiş bir sarı nokta hastalığı mevcuttu. Uzun süre gözüne tedavi uygulandı. Göz içi enjeksiyonları, iğneler ve bir takım başka tedavilerin ardından hastaya artık herhangi bir bu hastalığın çaresi olmadığı, bu şekilde hayatını idame ettirmek zorunda olduğu söylenmiş idi. Bu yöntem geliştikten sonra bu hastamıza yaptığımız muayenede yönteme uygun olduğunu anladık ve görmesinin deneme muayenesinde hastanın görmesini tespit ettikten sonra bu yöntemi uygulamaya karar verdik.”
HAYATIMI GERİ VERDİ BANA
Yeniden yaşama döndüğünü belirten hasta Tansu Şenol da, yaşadıklarını ve operasyon sonrasında yeniden görmeye başlamasının mutluluğunu anlattı.
Şenol, yavaş yavaş 12-13 yıldır gözünü kaybettiğini belirterek şunları söyledi: "Bir daha da bulamayacağımı düşünüyordum. Yaşam kalitem çok düştü, okuyamaz oldum, öyle bir oldum ki tüm kitaplarımı aldım bir kütüphaneye, çünkü okuyamayacağım, bağışladım. Bilgisayarımı bir öğrenciye verdim. Ve sürekli eşimle yapışık kardeşler gibi gezmeye başladım. Hiçbir zaman ümidimi kaybetmedim ama. Bir şey olacak, bir şey olacak. Allah bana bir mucize gösterecek diye. Tedavi oldum. Yapılacak her şeyi yaptık ve artık tamamen televizyon seyredemiyorum, yani hiçbir şey yapamıyorum. Bir markete gittiğimde hiçbir şey alamıyordum. Her şey bu şekilde elimden kaydı. Dört gün oldu, şimdi ben gözümün altından çok az kafalar yok, sadece bacak kısımlarını görüyordum. Marsta yaşıyormuş gibi size bakıyorum yani. Biraz dumanlı şu an. Ama katarak ameliyatından sonra bir ay sonra gözlük reçetesi veriliyor. Doktorumun dediklerini yapacağım, ona çok inanıyorum. Çok mutlu oldum, yani hayatımı geri verdi bana.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz