Avukat Habibe Yılmaz Kayar, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle HIV ile yaşayanların uğradığı hak ihlalleri hakkında bilgi verdi. Av. Kayar, Türkiye’de HIV ile yaşayanların en fazla ihlâle uğradıkları alanın sağlık kuruluşları olduğunu, iş yerlerinde ise ayrımcılığın giderek artığını belirtti.
Avukat Habibe Yılmaz Kayar, 2005 yılından bu yana HIV pozitif ile yaşayan kişiler için, Pozitif Yaşam Derneği’nin yürüttüğü hukuki danışma projesinde görev yapıyor. HIV pozitif tanısı alan kişilerin bilgilerinin tıbbi zorunluluk ve hakim kararı olmaksızın başkalarıyla izinsiz paylaşılamayacağını söyledi. Av. Kayar, “HIV pozitif kişilerin işten çıkarılma, okula alınmama, sosyal hayatta ayrımcılığa uğrama gibi pek çok hak ihlali ile karşılaşmalarına yol açan bir damgalama süreci yaşadıklarını biliyoruz. Hatta bu kişilerin ameliyat taleplerinin de karşılanmadığına çok kez tanık oldum. Bu tür durumlar büyük bir hak ihlalidir” dedi.
HAK İHLALİ SUÇTUR
Türkiye’de HIV ile ilişkin hiçbir yasal düzenleme bulunmadığını anlatan Av. Kayar, HIV pozitifli kişilerinde tüm insanlar gibi haklardan eksiksiz ve tam yararlanma hakkına sahip olduğunu belirtti. Av. Kayar, “Hak ihlali yaşayanlar hukuksal olarak hakkına aramalıdırlar. Dava açtıklarında da kimlik bilgilerinin paylaşılmaması, duruşmaların kapalı yapılması, kararın, hükmün kamuya açılmaması gibi adalete ulaşımda caydırıcı olan alanların bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Uluslararası standartlarda ‘Bir bilgiyi koruyamıyorsan, kaydetme’ bilgisi vardır. Cinsel hayat ve tıbbi sağlık tanılarına ilişkin bilgilerde yüksek güvenlikle korunması gereken bilgilerdir. Bu paylaşım özel hayatın gizliliğinin ihlali anlamına gelmektedir. Türk ceza kanununda bu bir suçtur” diye konuştu.
KADIN VE ÇOCUKLAR DEZAVANTAJLI
Kadınlar ve çocukların genel olarak sağlık sistemine ulaşmakta genelde dezavantajlı olduğunun söylenebileceğini ifade eden Av. Kayar sözlerine şöyle devam etti: “Kadınlar ve çocuklar HIV konusunda bilgiye ulaşmada hatta tedaviye ulaşmada zorluk çekmektedirler. Başlangıçta HIV pozitif ile ilgili eşcinsel tanı olarak adlandırılan bu durumun istatistiklerde çok farklı olduğu görülmüştür. Eşcinsellerin istatistikler içinde yeri yüzde 8. Son yıllarda giderek artan sayıda kadın ve çocuklarda HIV tanısı alınıyor. Kadınlardaki artışın sebebi daha geç tanı almaları. Genelde doğum öncesi yapılan testlerle bu anlaşılabiliniyor. Tedavi olmayan vakalarda bebeğe geçiş oranı daha yüksek.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz