YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Nükleer Eğitim İçin Rusya'ya 600 Öğrenci Gönderilecek

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, geçen yıl hükümetler...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, geçen yıl hükümetler arası anlaşmaya istinaden 50 kişinin nükleer eğitim için Rusya'ya gönderildiğini belirterek, bu yıl ise 75 kişiyi göndermeyi düşündüklerini ve toplamda 600 öğrencinin Rusya'ya eğitim için gönderileceğini söyledi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, İHA'ya yaptığı açıklamada, Rusya'da nükleer mühendislik alanındaki eğitim programına ilişkin olarak, "Geçen sene hükümetler arası anlaşmaya istinaden 50 kişi gönderdik bu sene de 75 kişi göndermeyi düşünüyoruz. Bunu hükümetler arası anlaşmaya istinaden yapıyoruz. Bu anlaşma gereğince Türk uzmanları kendimiz için yetiştiriyoruz" dedi.

Bu kişilerin eğitimden sonra nükleer güç santralimizde çalışacağını belirten Kasumov, eğitim programının bu yıl Rusça hazırlık eğitimini kapsadığını ve hazırlık eğitiminin yanı sıra fizik, matematik, teknik çizim gibi dersler verileceğini ifade etti. Kasumov, "Ondan sonra 4 yıllık lisans eğitimine tabi tutulacaklar. 4 yıllık lisans eğitiminden sonra 2 yıllık master programı ve ondan sonra da kendi puanlarına göre bir yıldan üç yıla kadar nükleer güç santrallerinde staj görecekler" diye konuştu.

Kasumov, bu süre içerisinde toplam 600 öğrencinin Rusya'ya eğitim için gönderileceğini ifade etti. Kasumov, nükleer güç santralinin neden Akkuyu'da kurulduğuna ilişkin olarak, "Bu bizim kendi kararımız değil, nükleer güç santralinin Akkuyu'da yapılmasına ilişkin bir karar. Türk hükümeti tarafından verilmiştir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yerleşeceği alan sismik ve depremsellik açısından en uygun alandır" şeklinde konuştu.

Kasumov, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne 20 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu olduğunu ve bu yatırımın belirli bir ölçüde artabileceğini söyledi. Kasumov, nükleer güç santrallerinin kurulmasının toplumda oluşturduğu yargıya ilişkin, radyasyon fonunu belli bir şekilde etkilediğini ve güneşin bıraktığı radyasyon fonuna nazaran 1/300.000 kadar bir oranda olduğunu anlattı. Kasumov, Türk uzmanlarının ve bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmaya istinaden Akkuyu bölgesinde ortaya çıkabilecek maksimum deprem şiddetinin 8.4 olarak belirlendiğini belirterek, "Biz geçen sene ve bu sene araştırmalar yaptık ve tamamıyla bu rakamı teyit ediyoruz. Dolayısıyla da olabilecek tüm depremlere karşı olarak, şu anda yapılmakta olan nükleer güç santrali 9.0 şiddetindeki depreme dayanıklı olacak şekilde inşa edilecektir" diye konuştu.

Kasumov, nükleer güç santralinin ilk ünitesinin 2019 yılının sonu işletmeye alınacağını bildirerek, santralde toplamda 4 ünite olacağını ve birinci ünite devreye alındıktan sonra sırayla diğer ünitelerin de her sene devreye alınacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler