YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Tekrarlayan Omuz Çıkmaları

Omuz çıkmasının en sık görülen eklem çıkmalarının başında geldiği belirtildi.Op.Dr. Levent Küçükçankaya, omuzu bir defa...

Omuz çıkmasının en sık görülen eklem çıkmalarının başında geldiği belirtildi.

Op.Dr. Levent Küçükçankaya, omuzu bir defa çıkan hastaları uyararak, omuz çıkmasının sürekli tekrarlanmaması için ilk yaşanan çıkmada mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

Özel Fuar Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Levent Küçükçankaya, omuz çıkmasının çoğunlukla travmaya bağlı yerinden çıkması olarak tarif edildiğini anlattı. Op.Dr. Küçükçankaya, büyük eklem çıkıkları içerisinde en sık görülen çıkık şeklinin omuz çıkmaları olduğunu belirtti. Omuz çıkmasının genelde hastaların bölgenin ovulduğu zaman hissettiği dayanılmaz acı ile tespit edildiğini dile getiren Dr. Levent Küçükçankaya, hastaların genelde bu durum karşısında hemen acil servislere başvurduklarını söyledi.

İlk kez yaşanan omuz çıkmasında hekime başvurmanın önemini anlatan Küçükçankaya, şöyle konuştu: “Hastayı biz gördüğümüz zaman muayenede emin olarak ve durumun ne olduğunu belirlemek için grafilerle tespitini yapıyoruz. Grafide omuz çıkmasını saptadığımız an ona göre müdahaleye başvuruyoruz. Omuz çıkığı önemli çünkü bir defa olduğu zaman yeniden tekrar olma potansiyeli taşıyan bir eklem çıkma türüdür. Bunun nedeni ise omuz bir defa çıktığı zaman etrafındaki kaslarda gevşeme, yırtılma ve erken kıkırdaklarında bozulma oluyor. Bunlarda olduğu zaman eklemin stabiletisi, sağlamlığı azalıyor. Bunun olmaması için ilk müdahale çok önemli. İlk müdahale çok dikkatli bir şekilde ve mutlaka bir ortopedist tarafından yapılmalı. Uygun olmayan müdahaleler tekrarlanacak omuz çıkmalarına neden olabilir."

İLK ÜÇ HAFTA ÖNEMLİ

Omuz çıkmalarına karşı müdahalelerde genelde tıbben belirlenen manevralarla omuzun yerine getirildiğini söyleyen Küçükçankaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha sonra çekilen filmlerle omuzun son hali değerlendiriliyor ve yaklaşık 3 haftalık bir sabitleme süreci oluyor. Eğer hasta bu süreci sabitlendirmede geçirirse hastanın omuzu tekrar çıkmaya aday olabiliyor. Bu çok önemli. Omuz çıkması ile birlikte eşlik eden patolojileri saptayabilmek için eğer şüphe varsa detaylı bir araştırma yapılması ve ona göre bir yol haritası çizilmesi gerekiyor. Takip eden dönemlerde eklemin tekrar kolaylıkla çıkabileceği durumlara karşı mutlaka bir araştırma yapılır. Eğer eklem kapsülünde bir gevşeklik varsa ona göre bir operasyon düşünülebilir. Ya da eklem kıkırdağında bir arıza varsa onun düzeltilmesine yönelik bir operasyon yapılabilir. Tekrarlayan omuz çıkmalarının olmaması için ilk baştaki yaklaşım çok önemli. Bir defa omuzu çıkan hastanın omzuna dikkat etmesi gerekiyor. Hastanın omuzunun tekrar çıkabileceğini düşünerek çok ters hareketler yapmaması önemlidir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler