100 bine yakın emeklinin yaşadığı Afyonkarahisar’da, anne ya da babasının emekli maaşını alabilmek için boşanarak eşiyle yaşamaya devam eden çiftlerin tespiti için yapılan çalışma kapsamında 351 dosya incelendi.
Afyonkarahisar’da, SSK statüsünde 44 bin 500, Bağ-Kur statüsünde 36 bin 500 ve Emekli Sandığı'ndan 17 bin 800 kişi olmak üzere toplam 98 bin 513 kişinin emekli maaşı aldığını belirten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü M. Uğur Kaya, il nüfusunun yüzde 14’ünün emeklilerden oluştuğunu kaydetti. Önceki yıllara bakıldığı zaman emeklilik yasası konusunda yapılan değişiklikler ile emekli olma hızında bir düşüş olduğunu belirten Kaya, usulsüz bir şekilde emekli maaşı alanlar ve sahte sigorta konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.
Sahte sigorta konusuna değinen Kaya, şöyle konuştu: “Birinci usulsüzlük sahte sigorta dediğimiz olay. Herhangi bir hizmet hakkında iş verenlerinde sigortanın gösterilmesi olarak tabii edilen sahte sigorta. Herhangi bir nedenle denetimde görevli kurumumuzun müfettişler veya kurumumuz denetmenleri tarafından yapılan çalışmalarla ortaya çıkarılıyor. Bunlar hakkında gerekli çalışma yapılıyor. Yine bir yersiz olarak ödediğimiz emekli aylıklar konusu var. Boşandığı eşiyle birlikte yaşayanlar ki, bu Türkiye’nin genelinde olduğu gibi ilimizde de göze çarpıyor. Bu şekilde aylıkları alabiliyorlar. Bu güne kadar yaptığımız denetimlerde 351 dosya üzerinde çalışma yapıldı. Bunların 164 kişisi boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı tespit edildiğinden 164 kişinin aylığı kesildi. Yaptığımız bu denetim içerisinde 127 kişi her ne kadar böyle bir ihbar ve şikayet olsa da asılsız bir ihbar olduğu ortaya çıktı. 127 kişi aylıklarını almaya devam ediyor. 60 dosya üzerinde de çalışmalarımız sürüyor.”
Haksız yere emekli maaşı aldıkları tespit edilen kişiler hakkında yaptırımların hemen başladığını ifade eden Uğur, sözlerine şöyle devam etti: “Biz aylığı kestikten sonra uygulamamız şöyle. Bugüne kadar yersiz ödediğimiz aylıkların faiziyle geri istiyoruz. Bunun yanı sıra sağlık giderleriyle alakalı olarak yaptığımız harcamalar var. Bunlar bazen ödenilen maaşın birkaç katı daha fazla. Bu tutarları yersiz aylık alan kişilerden istiyoruz. Ortalama düşündüğümüzde 350- 400 TL arasında aylık ödediğimiz bu kişilerden yapılan çalışmalar sonucunda ödenilen parayı yasal faizleri ile birlikte geriye alıyoruz.”
Uğur Kaya, ayrıca bu tespit edilen kişilere bugüne kadar en fazla 3, en az ise 6 aylık bir ödeme yapıldığını söyledi.
YER DEĞİŞİKLİĞİ
Mevcut binalarında yapılan tadilattan dolayı yapılan yer değişikliğine değinen Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “20 yılı aşkın süredir hizmet verdiğimiz 6 katlı binamızda deprem riskinden dolayı güçlendirme ve genel onarım ihtiyacı doğdu. Bu yüzden biz binamızı boşaltmak zorunda kaldık.Biz hizmetlerimizi eski adıyla SSK Hastanesi ek poliklinik binasında onarım suresince geçici olarak vermeye devam edeceğiz. Yaklaşık 8 aylık bir güçlendirme ve onarım sonrasında tekrar eski yerimize geçeceğiz ayrıca bu süreç içerisinde yeni ek binamızın da yapımına devam edilecek”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz