YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

(özel Haber) Uzmanlardan Böbrek Taşı Uyarısı

Uzmanlar, böbrek taşı konuşunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre dünyada yüzde 10, Türkiye'de yüzde...

Uzmanlar, böbrek taşı konuşunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre dünyada yüzde 10, Türkiye'de yüzde 15 oranında görülen böbrek taşının Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 30 oranında görüldüğünü hatırlatan uzmanlar, yöreye özgü beslenmedeki aşırı kırmızı et tüketimi başta olmak üzere iklim koşullarının ve az sıvı tüketiminin taş oluşumunu artırdığı uyarısında bulunuyor. Bölgede daha çok 'yan ağrısı' şikayeti çok sayıda hastanın başvuruda bulunduğu Mardin Devlet Hastanesi'nde tetkikler sonucu bu hastaların yüzde 50'sine böbrek taşı teşhisi konulurken, yeni alınan ESWL cihazı ile ayda ortalama 20 hastaya da taş kırma operasyonu gerçekleştiriliyor. Hastalarda böbrek taşı hastalığının çokça rastlandığı yerlerden olan Mardin’de Devlet Hastanesi'ne yeni alınan cihaz ile böbrek taşları artık ameliyata gerek duyulmadan kırılabiliyor. Mardin Devlet Hastanesi'nde görevli üroloji uzmanı Op. Dr. Ömer Aytaç, üriner sistem taş hastalığının üroloji pratiğinde en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olduğunu, tüm dünyada yüzde 10 oranında görülen bu hastalığın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 kat fazla görüldüğünü söyledi. Op. Dr. Aytaç, proteinden zengin gıdalarla beslenmek, iklimin sıcak olması ve kalıtımsal nedenlerin böbrekte taş oluşumunu artırdığını, tüm bu etkenlerin de Güneydoğu'da bulunması nedeniyle bölgede böbrek taşı görülme oranının yüksek olduğunu belirtti.

"BÖLGEMİZDE KIRMIZI ET TÜKETİMİ ÇOK FAZLA"

Böbrek taşı hastalığının özellikle Mardin’de çok sık görüldüğünü de dikkat çeken Op. Dr. Ömer Aytaç bölgede yoğun görülmesinin başlıca etkenleri arasında yöreye özgü beslenme şeklinin geldiğini ifade etti. Aytaç, "Bölgede kırmızı et tüketimi yaygın. Batıda haftada birkaç gün tercih edilen kırmızı et, bölgede her gün ve bazen günde 2 öğün tüketiliyor. Bu da taş oluşumunu artırıyor. Bunun yanı sıra bölgede hayvansal gıdaların tüketilmesi de yaygın. Burada sebze yemeklerine rağbet çok az. Bu da vücut bünyesinde dengesizliğe yol açıyor. Bizler de böbrek taşı oluşumuna karşı vatandaşlara et yerine biraz da ot yiyin. Yani sebzelerle vücudunuzu koruyun uyarısında bulunuyoruz. Hava sıcaklığının bölgede yüksek olmasına rağmen sıvı tüketiminin yetersiz olması, asitli içecekler kahve ve tuzlu yiyeceklerin çokça tüketilmesi de taş oluşumunu etkiliyor" dedi.

Mardin’de ilk defa kurulan ESWL cihazı ile Mardin başta olmak üzere Şırnak ve ilçelerde hastalardan tüm benzer şikayetlerle geldiklerini yapılan kontrol ve tetkiklerin ardından bu hastalara böbrek taşı teşhisi koyduklarını vurgulayan Aytaç, üroloji bölümünde ayda gerçekleştirdikleri ameliyatlardan 50'sinin taş kırma işlemi operasyonu olduğunu belirtti. Hastalığın bölgede en sık 20-50 yaş arasında görüldüğünü aktaran, Op. Dr. Aytaç, "Böbrek taşları idrarda kristalleşen minerallerin oluşturduğu ve böbreğin iç kısmında büyüyen sert oluşumlardır. Normalde idrar bu kristalleşmeyi engelleyen kimyasallar içerir. Ancak bu engelleyicilerin yetersiz kaldığı kimselerde idrarda kristaller oluşur. Taş hastalığında ağrı, idrarda yanma ve idrarda kanama gibi belirtilerinin yanında bazen hiçbir belirti de vermeyebilir. Sonucunda ise böbrek kaybına yol açabilir. Bu nedenle bu hastalıkta erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Geç kalındığı durumlarda taş tedavi edilse bile böbrekte düzelmeyen kalıcı hasarlara yol açabilir. Bundan dolayı belli aralıklarla ihmal etmeden mutlaka bir üroloji uzmanına gözükmelidir” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler