Yunanlıların 2 yıl süren kanlı Bursa işgalinin izleri cami duvarlarından bile çıkıyor. Muradiye II. Murat Camii'nin restorasyonu sırasında kazınan duvarın altından Yunan sancağı damgasının çıkması herkesi şaşkına çevirdi.
1424 yılında inşa edilen Muradiye II. Murat Camii'nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonuna başlandı. Restoratörler, kazıdıkları cami duvarının altından çıkan damganın şaşkınlığını yaşadı. Yapılan incelemede bu şeklin Yunan sancağı logosu olduğu belirlendi. Söz konusu caminin işgal sırasında Yunan ordusu tarafından depo olarak kullanıldığı ifade edildi. O bölümdeki çalışmalar durdurulurken, duvarın daha alt tabakalarında ise Osmanlı dönemine ait motiflere rastlandı. Yunanlıların 1920-22 yılları arasındaki kanlı Bursa işgalini belgeleyen haçlı bayrak damgasının kaldırıp kaldırılmayacağı merak konusu.
“BİZ DE ŞAŞKINA DÖNDÜK”
Restoratör Ali Rıza Eren ise, camideki çalışmalara bir ay önce başladıklarını ifade ederek, “Dış cephede çalışma yaparken bayrak logosuna rastladık. Bunun Yunan sancak logosu olduğunu belirledik. Bursa, 1920 yılında Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde buraların karargah olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Günümüzde özellikle cami duvarında böyle bir şeye rastlamak bizi de şoke etti. Milli mücadele yıllarını hatırlattı. ‘Yunan bayrağının camide ne işe var? Kaldırın' diyenler oldu. Ama olayın iç yüzünü anlattığımızda onlar da durup düşünmeye başladı” dedi.
“ÇALIŞMALAR DURDURULDU”
Yunan sancak logosunun daha alt katmanlarında ise Osmanlı ilk dönem motiflerine rastlandığını ifade eden Eren, bu bölümdeki çalışmaların durdurulduğunu söyledi. Eren, “Logoyu bulduktan sonra yaptığımız araştırmalarda Bursa’nın işgal dönemlerini inceledik. 1920 yılında Bursa, Mudanya’dan yapılan çıkartmayla Yunanlılar tarafından işgal edilmiş. Direkt Muradiye’ye gelinmiş ve buradaki cami ve külliyeler odak alınmış. Ardından Tophane’deki türbelerde yakım başlamış. Ve Yunanlılar her gittikleri yerlere kendi damgalarını basmışlar. 2 sene boyunca Bursa’da büyük bir katliam olmuş. Ta ki bu kıyım, 1922 yılında Bursa’nın kurtuluşu ile son bulmuş. Hatta Mehmet Akif Ersoy, meşhur ‘Bülbül’ şiirinin de Bursa’nın işgali üzerine kaleme almış” diye konuştu.
Restorasyon sorumlusu Gönül Akdeniz ise çalışmaların 7 kişilik ekip tarafından yürütüldüğünü ifade ederek,”Çalışmalara 1 ay önce başladık. Mayısta işi teslim edeceğiz. İçerideki desenlere göre bu süre uzayıp kısalabilir. Çalışmalarımız sırasında 2 dönem ortaya çıktı, fakat çok sayıda katman var. En sonunda böyle sürpriz damga çıkınca işi durdurmak zorunda kaldık. Bize devam edin denmedi, ama caminin kubbelerindeki araştırmalarımız sürüyor. Oralarda da Osmanlılardan kalma kalem işleri ortaya çıktı”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz