ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin 40. maddesinde yapılan değişiklikle, ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının 'ameliyat' yapabilmesi izne bağlandı. Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde cerrahi müdahale birimlerinde uygulanacak müdahalelerin incelenmesi ve tespiti, birimlerin açılması, değerlendirilmesi ve kapatılması ile ilgili tavsiye kararlarını almak üzere, "Cerrahi Müdahale Birimi Bilim Komisyonu" oluşturulmasını kararlaştırdı. Yönetmeliğe göre, Cerrahi Müdahale Birimi Bilim Komisyonu, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü başkanlığında şu kişilerden oluşuyor: Bakanlık eğitim hastanelerinin ilgili tıp dallarından en az bir klinik şef ve/veya şef yardımcıları, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü ile Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü, bakanlığa bağlı eğitim hastanelerinden bir anesteziyoloji ve reanimasyon klinik şefi ve/veya şef yardımcısı. Bakan tarafından seçilen üyeler üç yıl süre ile görev yapacaklar, üyeliğe tekrar seçilmek mümkün olacak. Komisyondan ayrılan üyenin yerine Bakan tarafından aynı usulle yenisi seçilecek.
Bu arada, "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in 31. maddesine göre, tıp merkezleri bakanlıkça ruhsatlı radyoloji laboratuarları bulundurmak zorundalar. Tıp merkezi haricindeki sağlık kuruluşlarında bakanlıkça ruhsatlı radyoloji laboratuarı bulundurulması ihtiyari olacak. Ancak sadece kendi hastalarına yönelik direkt radyolojik tetkiklerde kullanılmak üzere üç aylık kurs gördüğüne dair ilgili uzman hekimce verilen sertifikaya sahip hekim ya da hekimler tarafından kullanılmak üzere Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca sağlık kuruluşu sahibi veya mesul müdür adına düzenlenmiş lisans belgesine sahip röntgen cihazı bulundurulabilecek. Sözkonusu yönetmeliğin 7. maddesi ise şu şekilde değiştirildi:
"Teknik değerlendirme komisyonu, sağlık kuruluşunun uygulayacağı cerrahi müdahale hizmetinin özelliğine göre İl Sağlık Müdürü başkanlığında aşağıdaki kişilerden oluşur: Cerrahi müdahale hizmeti sunulması öngörülen cerrahi dalların her birinden Bakanlık eğitim hastanelerinin ilgili tıp dallarından en az bir klinik şef ve/veya şef yardımcısı, Bakanlık eğitim hastanelerinden bir anesteziyoloji ve reanimasyon klinik şef ve/veya şef yardımcısı. Teknik komisyon en az 3 klinik şef ve/veya şef yardımcısından oluşturulur. Sağlık kuruluşunun bulunduğu ilde Bakanlık eğitim hastanesi yok ise, müdürlük tarafından sağlık kuruluşunun başvuru yapmış olduğu cerrahi müdahale hizmeti sunulması öngörülen cerrahi dalların listesi Bakanlığa bu konuda görevlendirme yapması için ön inceleme raporu ile birlikte bildirilir. Bakanlık ilgili dallarda eğitim hastanelerinden klinik şef ve/veya şef yardımcılarını alınacak makam onayı ile teknik değerlendirme komisyonunda görevlendirir".