Aydın İl Genel Meclisi üyeleri ve İl Özel İdaresi çalışanları Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından ‘Solunum Fonksiyon Testi’ uygulamasından geçirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın uygun görüşü ve desteğiyle Türkiye’de hayata geçirilen Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme İl Kurulları Aydın’da da oluşumunu tamamladı. Aydın’da paydaş kurum ve kuruluşların katılımıyla oluşturulan Aydın Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme İl Kurulu’nun yaptığı toplantıda kurul üyesi paydaş kurum çalışanlarına Astım-KOAH Tarama Testi ve Test sonucuna göre risk grubunda olanlara kurumlarında Solunum Fonksiyon Testi uygulamasına karar verildi. Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcısı Dr. Fevzi Baz, BOHPK Şube Müdürü Uzm. Dr. Şeniz Karademir, BOHKD Birim Sorumlusu Dr. Özgül Gavcar tarafından kurumlar tek tek ziyaret edilerek konu hakkında bilgilendirme yapıldı. Paydaş kurul üyesi olan İl Özel İdaresi’nde İl Genel Meclis Başkanı Hayri Güleç ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur önderliğinde başlayan ilk uygulamaya ADÜ Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Polatlı yaptı.
Solunum Fonksiyon Testi uygulaması hakkında bilgi veren Halk Sağlığı İl Müdürü Şenol Okur, “Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği anlamına gelen Global Alliance against Chronic Respiratory Diseases (GARD), Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bünyesinde kurulmuş bir birliktir. GARD’ın hedefi; Kronik hava yolu hastalıklarının küresel yükünü azaltmaktır. Kronik hava yolu hastalıkları nedeniyle hastane başvurularında ve mortalite oranlarında azalmanın gerçekleştirilmesi için planlama ve uygulamalar ortaya konmalıdır. GARD’ın amacı kronik hava yolu hastalıkları ile savaşmak için geniş kapsamlı bir yaklaşım başlatmaktır. Bu amaçlar; Tarafların KHH hakkındaki farkındalıklarını ve bilgi paylaşımlarını arttırmak, KHH önleme ile ilgili küresel toplumsal taraftar kazanma ve kaynakların harekete geçirilmesi, KHH’nın saptanması, önlenmesi ve kontrolü için çalışan mevcut sağlık hizmetlerinin ve programlarının güçlendirilmesi, KHH’nın saptanması, önlenmesi ve kontrolü için yeni araç ve yöntemler geliştirilmesi ve uygulamaya sokulmasıdır. DSÖ’ün kronik hastalıklardaki genel hedefi, bu hastalıklara bağlı yıllık ölüm oranlarını en az yüzde 2 azaltmaktır ve bu yaklaşık 22 milyon ölüme karşılık gelmektedir. KSH bu ölümlerin yüzde%7’sini oluşturduğu için bu hedefe ulaşmak KSH’na bağlı 2 milyon ölümü önlemek anlamına gelmektedir. Ülkemizde hazırlanan bu programın uygulanmasıyla gelecek yıllarda benzer oranlarda ve sayıda ölümü önlemek mümkün olabilecektir. Bakanlığımızın uygun görüşü ve desteğiyle Türkiye’de de hayata geçirilmiş olan bu proje için 81 ilde Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme İl Kurulları oluşturulmuştur” dedi.
Uygulamaya paydaş kurumlar olan İl Özel İdare Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Aydın Ziraat Odası Başkanlığı ile devam edildiğini açıklayan Dr. Şenol Oku, uygulamanın son iki gününde paydaş kurumlar dışında İl Genel Meclis üyesi çalışanlarına Astım-KOAH Tarama Testi ve test sonucuna göre risk grubunda olanlara Solunum Fonksiyon Testi uygulaması ile sağlık taraması yapıldığını sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz