2013 Mart ayında hazırlanan Motorlu Taşıt Sürücü kursları yönetmelik taslağı pek çok değişikliği beraberinde getiriyor. Taslakla ilgili olarak ehliyet alacaklara bilgiler veren Özel İlk Murat Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Murat Biçer; “Sınavı kazandıktan sonra 2 yıl içinde ehliyet almanız gerekiyor” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği Taslağı'nı hazırladı. Taslağa göre kurslar, karayollarında seyreden araçların cins ve gruplarına göre belirtilen sertifika sınıflarında eğitim verecek; "Motorlu bisiklet kullanacaklar için 'A1' sınıfı sertifika, motosiklet kullanacaklar için 'A2' sınıfı sertifika, otomobil, minibüs ve kamyonet kullanacaklar için "B" sınıfı sertifika, kamyon kullanacaklar için 'C' sınıfı sertifika, çekici kullanacaklar için 'D' sınıfı sertifika, otobüs kullanacaklar için 'E' sınıfı sertifika, lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için 'F' sınıfı sertifika, iş makinesi türünden motorlu araç kullanacaklar için 'G' sınıfı sertifika, özürlü bireylerin kullanabilecekleri şekilde özel tertibatlı olarak imal, tadil ve teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil kullanacaklar için 'H (motosiklet)', 'H (otomobil)' sınıfı sertifika, otomobil, kamyon ve otobüsün arkasına yüklü ağırlığı 750 kilodan fazla römork takarak kullanacaklar için römork sınıfı sertifika, bütün sertifika sınıflarında teorik olarak trafik ve çevre bilgisi dersi 16, ilkyardım dersi 8 ve araç tekniği bilgisi dersi 6 saat verilecek. Sertifika sınıflarına göre kursiyerlere akan trafikte eğitim alacak düzeye ulaşana kadar direksiyon eğitim alanında veya simülatör üzerinde eğitim verilecek.
Özel İlk Murat Sürücü Kursu Kurucu Müdürü Murat Biçer; “Direksiyon sınavı 5 haktan, 4 hakka indiriliyor. 4 kez başarılı olamayan ücretini ödemek kaydıyla 4 kez daha sınava girebilecek. Direksiyon sınavlarında her kursiyer 30 dakika sınava tabii tutulacak. Her kursiyer sınavda 25 metre geri istikamette araç kullanacak” dedi.
En önemli değişiklikleri sıralayan Biçer; “Daha önceden sertifika almış kursiyerlerin sertifikalarını 2 yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürmeleri gerekiyor. Aksi halde sertifikaları iptal oluyor. Bu da yeni yönetmelik madde 45’te yer alıyor. Bu yüzden ehliyet almaya hak kazanmış sürücü adaylarımız 2 yıl içerisinde ehliyetlerini almaları gerekiyor” diye konuştu.
Murat Biçer; “Sürücü adaylarına teorik olarak Trafik ve Çevre Bilgisi Dersi 16, İlkyardım Dersi 8, Araç Tekniği Bilgisi Dersi 6 saat verilecek. Sertifika sınıflarına göre kursiyerlere akan trafikte eğitim alacak düzeye ulaşana kadar direksiyon eğitim alanında veya simülatör üzerinde eğitim verilecek. Akan trafikte eğitim alacak düzeye gelen kursiyerlerin direksiyon eğitimi ders süreleri A1 ve A2 sınıfı sertifikalar için 10 saat, B sınıfı sertifikalar için 12 saat, C ve E sınıfı sertifikalar için 25 saat, D sınıfı sertifikalar için 30 saat, F sınıfı sertifikalar için 10 saat, H (motosiklet) sınıfı sertifikalar için 10 saat, H (otomobil) sınıfı sertifikalar için 12 saat, B, C ve E sınıfı sertifikası bulunanlardan, römorklu araç kullanma sertifikası almak isteyenlerin göreceği Römorklu Araç Kullanma Eğitimi Dersi 5 saat"
Direksiyon eğitimi sonunda kendini yeterli görmeyen kursiyerlerin talep etmesi ve ilan edilen kurs ücreti üzerinden ödeme yapılması halinde, gerekli beceriler kazandırılana kadar akan trafik içerisinde direksiyon eğitimi verilecek” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz